Tire İlçe İdare Kurulu, mahkeme kararına gerek kalmaksızın, yazım ve imla hatasından kaynaklanan ya da anlam değişikliği bulunan ad ve soyadların değiştirilmesini karara bağladı.

İzmir'in Tire ilçesinde, Kaymakam Hasan Tanrıseven başkanlığındaki İlçe İdare Kurulu, Kaymakamlık Toplantı Salonu'nda toplandı. Toplantıda, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'na eklenen geçici 8. madde gereği, yazım ve imla hatasından kaynaklanan ayrıca anlam değişiklikleri bulunan ad ve soyadların mahkeme kararı aranmaksızın İlçe İdare Kurulu'nun vereceği kararla, bir defaya mahsus değiştirilmesi hükmü uygulandı. Bu kişilerden biri olan ve Tire Kaymakamlık makamına dilekçeyle başvuran 'Yonis' isimli bir kişi, isminin 'Yunus' olarak değiştirilmesi talebinde bulundu. Yapılan incelemeler sonrası, İlçe Nüfus Müdürlüğü tarafından kurulan komisyon tarafından hazırlanan raporlar doğrultusunda toplanan kurul, ismin düzeltilmesi kararını aldı. Toplantıda, ilgili kanundan yararlanmak isteyen vatandaşların imla hatası olan ya da alay konusu olabilen çeşitli talepleri de karara bağlandı.

Kaymakam Tanrıseven, nüfus kaydında özellikle Türkçe'ye uyumlu olmayan, yanlış yazılan isim ve soy isimlerin resmi dairelerde işlemlerde, bankalarda zaman zaman sorun yaşanmasına neden olduğunu belirtti. Bu durumda olan vatandaşların Kaymakamlığa ya da Nüfus Müdürlüğü'ne değişiklik talebini ileten bir dilekçe vermesinin yeterli olduğunu belirten Kaymakam Tanrıseven, uygulamanın 2019 yılı Kasım ayına kadar süreceğini kaydetti.

DİLEKÇE VERMEK YETERLİ


Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun geçici 8. maddesinde şöyle deniliyor: "Kişinin iki yıl içerisinde yerleşim yerinin bulunduğu nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurması kaydıyla; 21/6/1934 tarihli ve 2525 sayılı Soyadı Kanununun 3'üncü maddesine aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan ad ve soyadları, mahkeme kararı aranmaksızın, il veya ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilir. İl ve ilçe idare kurullarının vereceği karar kesindir. Soyadı değiştirilen erkek ise kendisi ile birlikte varsa karısının ve müracaat tarihinde ergin olmayan çocuklarının da soyadları düzeltilir. Soyadı değiştirilen kadın ise kendisi ile birlikte ergin olmayan evlilik dışı çocukları varsa onların da soyadları düzeltilir." DHA