HABER/ Özge GÜNERKEN

Bornova Özkanlar’daki yaya geçidinde köpeğe aşırı hızla gelen araç çarptı. Mahallelinin baktığı köpek ölürken, hayvanseverler aracın şoförünün bulunarak ceza almasını istedi

İzmir’in Bornova ilçesinde, mahallelinin beslediği sokak köpeği, aşırı hız kurbanı oldu.

Olay Özkanlar Mahallesi’nde 4 Nisan günü sabah saat 09.32’de meydana geldi. Yaya geçidinden karşıya geçmek isteyen sokak köpeğine aşırı hızla gelen siyah bir araç çarptı. Çarpışmanın etkisiyle köpek metrelerce öteye savrulurken, olayı gören mahalle sakinlerinin şoförün ardından seslenmesine rağmen araç kayıplara karıştı. Hayvanseverler köpeği kaza yeri yakınlarındaki özel veteriner kliniğine kaldırsa da, ciğerleri patlayan can kurtarılamadı. Arabasının farlarını parçalayacak kadar hızla köpeğe çarpıp, hiçbir şey olmamışçasına olay yerinden kaçan kişinin bulunmasını isteyen mahalle sakinleri, “Burada bir yaya geçidi var ve araçların yaya geçidini gördüklerinde daha temkinli ve yavaş olmaları gerekir. Bugün köpeğimiz aracın altında kaldı ama yarın çocuklarımız ve insanlarımızın da başına bu gelebilir. Yetkililerin araç sahibini bulmasını ve gereken cezayı vermesini istiyoruz” dedi. Mahalle sakinlerinden Betül Sarıtaş da, “Söz konusu araç, köpeğimize çarptıktan sonra kendisine bağırılmasına rağmen hızını kesmeden kaçtı. Hatta bu esnada arabasında hasar meydana geldi, far parçaları caddeye dağıldı. Aracın bulunup gerekli cezayı almasını istiyoruz” diye konuştu.

Yavaşlamadı bile

Mahalle sakinleri yaşanan olay sonrasında Hayvan Hakları Federasyonu-HAYTAP’a ihbarda bulundu. HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, Bornova Kaymakamlığı, ilçe Tarım Orman Müdürlüğü ve Bornova Emniyeti’ne yazdığı şikayet dilekçesinde şu ifadeleri kullandı: “04.4.2019 saat 09.32’de Bornova Özkanlar Gürmar marketin önünde bulunan yaya geçidinde karşıdan karşıya geçmekte olan köpeğe son derece hızlı gelen aracın çarptığı ve tüm uyarılara rağmen durmadığı, arabada hasar meydana geldiği, far parçalarının caddeye dağıldığı ve tanıkların elinde plakalığın bir parçası olduğu bildirilmektedir. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince bir hayvana çarpan ve ona zarar veren sürücü, onu en yakın veteriner hekim ya da tedavi ünitesine götürmek veya götürülmesini sağlamak zorundadır. Ayrıca video kayıtlarında görüldüğü üzere caddede hayvanların olduğunu gören sürücü süratini azaltmak yerine hızını kesmemiştir. Araç çok hızlı olduğundan plaka alınamamıştır. Aynen bir insan ezilmiş gibi, bir köpek için de titizlikle araştırma yapılmasını, Kaymakamlık Denetleme ekiplerince, kasıtlı hayvan öldürmekten 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince şahıs hakkında soruşturma açılarak idari işlem uygulanmasını, Bornova trafik şube ekiplerince aşırı hız yaptığı için trafik cezası kesilmesini, trafik güvenliğini taksirle tehlikeye sokma yasası gereği şahıs hakkında soruşturma başlatılarak adli idari işlem uygulanmasını talep ediyorum.”