Soma'da 13 Mayıs 2014'ye yaşanan işçi katliamının ardından sağ kalan işçiler ve ailelerinin tazminat hakkı mücadelesi 6 yıldır devam ederken hakların alınmasını öngören yasa teklifi TBMM Plan Bütçe Komisyonu'na geldi.

AKP milletvekilleri Ayşe Keşir ve Yaşar Kırkpınar imzalı 'İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi' başlıklı torba yasa teklifinde Soma'daki maden işçileri için geçici madde eklenmesi istenildi.

Sadece Soma'daki maden işçilerini değil tüm işçileri kapsayabilir

Ancak teklif içerik itibariyle sadece mağdur işçilerin tamamını değil bir kısmını ve kıdem tazminatını kapsıyor. Belirli bir süreyi kapsayan teklif bu haliyle kabul edilirse sadece Soma'daki değil hak talep edecek tüm maden işçilerinin önünde engel olarak duracak.

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası öncülüğünde yürütülen mücadele sonucu katliamdan sonra işten atılan 3500 maden işçisinden  Soma Kömürleri AŞ’ye ait Eynez'de çalışanlara kıdem tazminatı verildi. Ancak rödavanslı işletmelerden Ata bacası, Işıklar, Geventepe ile Uyar madencilikte çalışanlar tazminatlarını alamamıştı.

Söz konusu yasa teklifiyle 4857 sayılı İş Kanunu’na geçici 11.madde eklenerek Işıklar, Atabacası, Geventepe ocaklarında çalışan işçilerin kıdem tazminatlarının Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından ödeneceği öngörülüyor. Bini aşkın işçi ise Uyar Madencilik'te çalıştığı için tazminat alamayacak.


Teklif diğer rödovanslı sahaları kapsamadığı için örneğin Ermenek'teki işçi katliamında yaşamını yitirenlerin aileleri ve işçilerin tazminat ödemesini kapsamıyor. Bununla birlikte fazla mesai, ihbar tazminatı, yaralanma ve sakatlanmalardan doğan haklarda alınamayacağı anlamına geliyor.

'Kıdem tazminatı tanımı yeterli değil'

İşçilerin mücadelesi sonucunda yasa teklifinin hazırlandığını hatırlatan Bağımsız Maden İş Senikası Avukatı Mürsel Ünder ise teklife neden karşı olduklarını, " Gelen teklifin içeriğinden şunu görebiliyoruz. Bu sadece eylemde bulunan işlerin çalıştıkları ocaklarla ilgili bir şey. Katliamın yaşandığı Eynez'de TKİ tarafından ödeme yapıldı daha önce. Ama Işıklar, Ata bacası, Uyar ve Geventepe ocakları aynı olmasına rağmen, yargı kararlarında hizmet alım olarak değil rödovans sözleşmesi olarak kabul ettikleri için ödemeler yapılmadı."