Tazminat hakları gasbedilen Somalı Maden İşçileri, Bağımsız Maden İşçileri Sendikası öncülüğünde düzenledikleri basın açıklamasıyla "15 Temmuz'a kadar sonuç alamazsak Ankara’ya yürümek dahil her türlü fiili ve meşru mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Soma Hükümet Meydanı'nda düzenlenen açıklamada verilen sözlerin tutulmadığını vurgulayan işçiler, "Tazminatlarımızı gasbedenleri uyarıyoruz, verdiğiniz sözleri tutun, daha fazla bizleri oyalamayın. Sadaka, bağış değil hakkımızı istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Mart ayında yapmayı planladıkları açıklama ve yürüyüşün Kaymakamlık tarafından salgın gerekçesiyle engellendiğini hatırlatan işçiler, "Oysa maden işçileri ocaklarda çalışmaya devam etti, ediyor. Neredeyse başvurmadık merci kalmadı, 'Gerekli önlemler alınsın, sadece zorunlu işlerde ocakların bakımı yapılsın, üretime hazır tutulsun' dedik, dedik ama dinleyen olmadı" şeklinde konuştu.

İşçiler Soma Miletvekili Mehmet Ali Özkan'a şu çağrıyı yaptı: "Soma’da her koşulda patronların avukatlığını yapan şimdilerde sarı sendikayı aklamak için bazı siyasi odaklarla birlikte davranan Soma’nın vekili Mehmet Ali Özkan’a bu sefer maden işçilerinin tazminatlarının ödenmesi için Meclise bir yasa önerisi vermesini istiyoruz."

Ocak ve şubat ayı içerisinde Eynez maden işçisinin tazminatlarının ödendiğini hatırlatan işçiler, "Dün 'Bu tazminatların üzerine su için, unutun' diyenlere inat mücadeleyle haklarımızın alınabileceğini göstermiş olduk. Simdi ısrarla tazminatları ödenmeyen Uyar, Geventepe, Işıklar, Atabacası maden işçilerinin tazminatlarının ödenmesi için Enerji Bakanını ve tüm ilgilileri verdikleri sözü tutmaya, 2020’nin ilk çeyreğinin sonuna kadar yasal düzenleme çıkarılacağı sözünün arkasında durmaya çağırıyoruz" dedi.

"Yerin yedi kat derinliklerinde ürettiğimiz emeğimizin karşılığını kimseye yedirmeyeceğiz" diyen işçiler, 15 Temmuz'a kadar bir sonuç alınamazsa Ankara’ya yürümek dahil her türlü meşru ve fiili mücadeleyi yürüteceklerinin altnı çizdi.