Karayollarında çalışan 70 kadar taşeron işçi, maaşlarını isteyince işten atıldı. Haklarını istedikleri için çıkarıldıklarını öne süren işçiler, “Yeni alınanlar da mağdur edilecek” dedi

İzmir'de karayollarında çalışan yaklaşık 70 taşeron işçi ödenmeyen maaşlarını isteyince maaşları ödenerek işten atıldı. İşçiler, 'Kadroya alınır mıyız' diye sordukları karayolu yetkililerinden 'Kuruma eşek alsak bile demirbaş olarak kayda geçer ama sizlerin kadroya geçme ihtimali yok. Sizler, ihalenizden kaynaklı karayollarında işçi olarak bile gözükmüyorsunuz" yanıtı aldıklarını söyledi.

Üç ayda bir maaş


Evrensel'in haberine göre, Karayolları Genel Müdürlüğü 2. Bölge Müdürlüğü'nün açmış olduğu yol bakım, temizlik ve peyzaj işleri ihalesini 3 yıllığına alan taşeron şirket, iddiaya göre haklarını isteyen taşeron işçileri işten çıkardı. Taşeron şirket iş başı yaptırırken 3 yıl boyunca düzenli çalışma ve zamanında maaş ödeme vaat etse de işçiler, çalıştıkları 3 ay boyunca parça parça toplamda bir maaş alabildiklerini öne sürdü. Maaş alamadıkları için zorluk yaşayan işçilere gerekçe olarak krizden kaynaklı Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün ödemeleri zamanında yapmaması gösterildi. Karayolları yetkileri de, işçileri de ödenek olmadığı; taşeron şirkete ödeme yapılamadığı yönünde açıklamalarda bulundu.

Sorunlar sürecek


İşçilerin tepkisi giderek büyüyünce taşeron şirket, işçilerin bütün alacaklarını yatırırken 80 işçinin 70'inin iş sözleşmesini fesh etti. İşten atılanlar arasında şef ve kontrol ekipleri de bulunuyor. İşten atılan işçilerin yerine ise yeni işçilerin alındığı belirtildi. İsmini vermek istemeyen işçiler, “Bir yerden para bulunca maaşlarımızı ödediler ama biz 3 ay boyunca ne kiramızı ödeyebildik, ne evimize doğru düzgün yiyecek alabildik. Şimdi aldığımız ise kira, faturalar ve bakkal veya kredi kartı borçlarına gidecek. Bizlerin yerine alınan işçilere de ödeme yapamayacaklar, o işçiler de aynı sorunları yaşayacak. Taşeron çalışma sistemi oldukça bu böyle sürüp gidecek. İhalede işçi sayısının belirli olmamasından faydalanıyorlar. Daha az masrafla bu süreci yürütme derdindeler” diye konuştu. (Evrensel)