Makine Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Üyesi Melih Yalçın, lunaparkların gerektiği gibi denetimden geçmediğini belirterek, “Kaza olmadan önlem alınmalı” dedi.

Burak-yildizLunaparklarda eğlence amaçlı kullanılan elektronik ve mekanik oyuncakların denetimsizliği, kazalara davetiye çıkarıyor. Bu makineler herhangi bir evrak olmaksızın üretilip bakım yapılmadan kullanılabiliyor. Denetim mekanizmasının olmaması da akıllara “Ne kadar güvenli?” sorusunu getiriyor. Konu ile ilgili olarak Makine Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Üyesi Melih Yalçın, “Lunaparklar sahipsiz. Bir lunapark kurabilmeniz için bulunduğunuz ilçeden ruhsat almanız gerekiyor. Belediyeler de herhangi bir zorunluluk olmaksızın, kendi insiyatiflerine bağlı olarak bu makineleri kontrol ettiriyor veya ettirmiyorlar. Halbuki bununla ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın bir düzenleme yapması gerekiyor. Biz Makine Mühendisleri Odası olarak bununla ilgili bir taslak tebliği hazırlayıp bunu bakanlığa gönderdik. Fakat bu konuda herhangi bir geri bildirim olmadı. Geçtiğimiz yıl yine ihmal nedeniyle lunaparkta bir kaza oldu, biz bir açıklama yaptık ve bu bilgiyi bakanlığa gönderdik. Bunun da herhangi bir devamı gelmedi” dedi.

KAZA OLMASIN


Yalçın, “Lunapark çoğunlukla çocukların oyun alanı. Bu nedenle çok daha dikkatle üzerinde durulması gereken bir konu. Bu makineleri üretenlerin, pazarlayanların ve kullananların düzenli olarak takip edilmesi gerekiyor. Bazı elektrikli araçlarda CE belgesi oluyor, fakat bu durum çoğu mekanik araç için geçerli değil maalesef. Bir kaza olduğunda bunun nedenini öğrenebilmek için geriye dönüp baktığımızda hatanın nereden kaynaklandığını öğrenebilmemiz gerekiyor. Bunu sağlayabilmek için de bu araçların üretiminden kullanımına kadar her aşamada resmi evrak kullanımı gerekiyor. Fakat ortada herhangi bir evrak veya kayıt olmadığı için, sorunun nedenini algılamak ve buna göre adım atmak pek mümkün olmuyor. Olması gereken kaza olduğunda sorumluyu tespit etmek değil, kaza olmamasını sağlamak” diye konuştu.

NE YAPILMALI?


Kazaların olmaması için yapılması gerekenleri sıralayan Yalçın, “Lunaparklarda kullanılmak üzere üretilen oyuncakların üretimine ilişkin ve lunaparkların kurulum ve işletimine ilişkin yönetmelikler bir an önce yayımlanmalı. Üretimlerin zorunlu standartlara uygun, projelere dayalı ve mühendisler denetiminde, vasıflı teknik elemanlar tarafından gerçekleştirilmesi sağlanmalı. Lunaparkların kurulumu ve işletilmesi sırasında yapılacak kontrol, test ve bakımların süreleri tanımlanmalı, kontrol, test ve bakımların mühendislerin sorumluluğunda yapılması sağlanmalıdır. Bu aletlerin bakımı haftalık, aylık, 6 aylık ve yıllık olarak periyodikleştirilmelidir. Bu tür tesislerin işletilmesinde çalışacak elemanların her türlü eğitimi almış, vasıflı elemanlar olması sağlanmalıdır. Bu tür tesisler ruhsat aşamasında ve en az yılda bir kez olmak üzere ilgili Meslek Odaları tarafından periyodik kontrole tâbi tutulmalıdır” dedi.