Haber/ Didar DEMİRCİ

Geçtiğimiz gün tamamlanan Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) 1 milyon 243 bin 801 öğrencinin girdiğini ve bu öğrencilerden 174 bin 160’ı yani öğrencilerin yalnızca yüzde 14,1’inin merkezi sınavla öğrenci alan okullara yerleşebileceğini açıklayan Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Yürütme Kurulu Üyeleri, sınavın adaletsizliğine dikkat çekti. Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada özetle şu noktalara değinildi:

“Seçmeye, elemeye dayalı merkezi sınavlar eğitimin piyasalaştırılmasını hızlandıran, eşitsizlikleri daha da derinleştiren öğrencilerin eğitim hakkını elinden alan, istemediği okul türüne zorunlu bırakan bir araçtır. Yüz yüze eğitimin gerçekleştirilemediği, fırsat eşitsizliklerinin derinleştiği, milyonlarca öğrencinin erişim olanağının bulunmadığı, okul terklerinin arttığı, uzaktan eğitimde sürekliliğin sağlanamadığı bir dönemde, 2021 LGS’ye giren 8’inci sınıf öğrencileri son yılların en zor matematik soruları ile karşılaştılar. Matematik sorularının bu derece zorlu hazırlanması bir tercih miydi? Zorluk düzeyi sınavın kimler için yapıldığını mı gösteriyor? Biliyoruz ki özel okullarda okuyan, ekonomik düzeyi çok iyi olan az sayıdaki öğrencilerin dışında salgın döneminde bu sınava hiçbir öğrenci yeterince hazırlanamamıştır. Matematik testinde soruları böyle zorluk seviyesinde hazırlamak ve 8’inci sınıf öğrencilerine yöneltmek özel okul öğrencilerine bir avantaj sağlamaya dönük müdür? LGS ile var olan eşitsizlikler ve mağduriyetler normalleştirilmiştir.”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın konuya ilişkin kamuoyuna acilen bir açıklama yapması gerektiği konusunda çağrıda bulunan Yürütme Kurulu Üyeleri, LGS’nin kaldırılması gerektiğini ve her öğrencinin, okuyacağı alanı kendisinin belirleyeceği bir eğitim sistemin getirilmesini savundu.