Haber/ Gökçe ADAR

İzmir Barosu LGBTİ+ Hakları Komisyonu, kuruluşunun 1'inci yılında, komisyon üyeleri bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. İzmir Barosu Merkez Binası önünde yapılan açıklamada, LGBTİ+ Hakları için komisyonun yaptığı çalışmalardan bahsedildi. Komisyon üyesi, stajyer avukat Evrim Demirtaş'ın okuduğu basın açıklamasında, İzmir Barosu'nun kurduğu LGBTİ+ Hakları Komisyonu'nun diğer barolara örnek olduğu dile getirerek,"İzmir Barosu ayrımcılığı görmezden gelmeyerek 16.10.2018 tarihli Yönetim Kurulu kararı ile bu alanda da öncülük ederek LGBTİ+ bireylerin hak taleplerinin görünür kılınması açısından mesleki, kuramsal ve uygulamaya yönelik disiplinler arası yaklaşımla araştırma ve çalışma yapmak üzere LGBTİ+ Hakları Komisyonu'nu kurmuş ve diğer barolarda da LGBTİ+ haklarına yönelik komisyonlar kurulmasında öncülük etmiştir" diye konuştu.

Hak ihlallerine dikkat çekiyorlar

Bir yıl içerisinde bir çok etkinlikler düzenlediklerini söyleyen Demirtaş, "Komisyon içi eğitim çalışmaları yanında, tüm meslektaşlarımıza açık, 'LGBTİ+ Temel Kavramlar Seminerleri' düzenleyerek çeşitli konu ve yöntemlerle meslek içi eğitim çalışmaları gerçekleştirildi. Bu kapsamda; 'Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Temelli Ayrımcılık', 'Cinsiyetçilik ve İnsan Hakları konulu söyleşi, Kaos GL ortaklığı ve Bilgi Üniversitesi paydaşlığında 'Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Temelli Ayrımcılık' konulu 'Bireysel Başvurularda (AYM / AİHM) Avukatların Kapasitesinin Arttırılması Eğitimi', 'LGBTİ+ 101 Temel Kavramlar Semineri','Heteronormativite ve Dil' konulu akademik oturum gerçekleştirdik. Ayrıca, özel ve önemli günlerde baroda ve adliyede hak ihlallerine dikkat çekmek ve görünürlüğü artırmak adına çeşitli çalışmalar ve basın açıklamaları, gerçekleştirdik" dedi.

Çalışmalar devam edecek

Komisyon çalışmalarının daha da devam edeceğini dile getiren Demirtaş, şöyle devam etti: "Komisyonumuz çalışmalarına geçen sene olduğu gibi bu sene de tüm hızıyla devam etmektedir. Komisyonda çalışma yürüten ve bize destek olan tüm meslektaşlarımıza, komisyonumuzun faaliyetlerini görünür kılan basın emekçilerine ve katkı sunan baromuz emekçilerine, yönetim kuruluna ve birlikte çalışma fırsatı bulduğumuz tüm derneklere teşekkür ederiz."