Haber / Didar DEMİRCİ

Bursa’nın Osmangazi ilçesindeki Mithatpaşa Ortaokulu Müdürü Haydar Akın’ın, kız ve erkek öğrencilerin aynı sırada oturmaması için okul öğretmenlerine gönderdiği yazı gündemi sarstı. Söz konusu müdür hakkında Osmangazi Kaymakamlığı soruşturma başlatırken, eğitim çevreleri de olaya ilişkin tepki gösterdi. Eğitim Sen İzmir Şubeleri, basına yansıyan olaya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, okul müdürünün karma eğitimi hedef aldığı ve laik eğitime meydan okuduğu vurgulanarak, “Çocuklarımızın cinsiyetleri üzerinden yasal yetkilerini de aşarak suç işleyen bu okul müdürü derhal görevden alınmalı, böylesine çağ dışı zihniyete sahip birisinin idarecilik ya da öğretmenlik yapmasına kesinlikle izin verilmemelidir” denildi.

İKTİDARDAKİ ZİHNİYETİN YANSIMASI

Eğitim Sen İzmir Şubeleri’nden yapılan açıklamada, yaşanan olayın ilk olmadığının altını çizilerek, “Okul müdürünün, yetkisini ve haddini aşarak kız ve erkek öğrencileri cinsiyetçi bakış açısıyla ayrı sıralarda oturtmak istemesi, iktidar ve yandaşları tarafından sık sık gündeme getirilen karma eğitim karşıtlığının tipik bir sonucudur. Bu çağ dışı zihniyetin kız ve erkek öğrencileri ayrı sıralarda, ayrı sınıflarda, daha sonra ayrı ayrı okullarda okutulması fikrinin somut bir yansıması olduğu açıktır. Eğitim biliminin en temel ilkeleri ile çelişen böylesine çarpık ve hastalıklı bir yaklaşımın laik eğitime meydan okumak anlamına geldiği açıktır” denildi. Açıklamanın devamında ise, “Laik eğitimin önemli göstergelerinden biri de ‘karma eğitim’dir. Karma eğitim, kadın erkek eşitliğini yaşama geçirmeyi kolaylaştırmaktadır. Bu şekilde daha dengeli kişilikler oluşmakta, farklı cinslerin birbirine ve farklılıklarına saygı göstermesi eğitim süreci içinde öğretilebilmektedir” sözleri kaydedildi.

Görevden uzaklaştırıldı

MEB Basın Müşavirliği'nden edilen bilgiye göre, okul müdürü Haydar Akın görevinden uzaklaştırıldı. Öte yadan Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Dün basında yer alan Osmangazi ilçemizdeki bir ortaokulumuzda yaşanan kız ve erkek öğrencilerin oturma düzenine ilişkin hususlarla ilgili inceleme soruşturma başlatılmış olup, konu hakkındaki çalışmalar; tüm boyutlarıyla, hassasiyetle yürütülmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."