Ege Bölgesi'ndeki barajlarda yaz aylarında ciddi oranda düşüş yaşandı. Tahtalıbarajı tehlike sinyalleri verirken Demirköprü ve Beydağ barajları da sulama yapamıyor

ENGİNKış mevsiminden beri yaşanan yağışsızlık ve aşırı sıcaklar nedeniyle Ege Bölgesi'ndeki barajlar kuruma aşamasına geldi. İzmir'e yılda 66 milyon metreküp içme suyu sağlanan Tahtalı Barajı'ndan çekilebilecek su miktarı 102 milyon metreküpe düştü. Buharlaşma nedeniyle su seviyesi hızla düşerken Ekim ayına kadar su miktarının 2008 yılındaki gibi tehlike sınırına yaklaşmasının beklendiğine dikkat çekti.

DEMİRKÖPRÜ EKSİLERDE


Öte yandan Salihli'deki Demirköprü Barajı'nda su miktarı tehlike sınırının da altına, eksi 4.6 seviyesine düştü. Baraj gölünde kalan su miktarı 221.6 milyon metreküp olarak ölçülürken, bu suyla elektrik üretilemediği ve sulama yapılamadığı ifade edildi.

barajlar

1 milyar 22 milyon metreküplük su depolama hacmi olan Demirköprü Barajı, elektrik enerjisi üretiminin yanısıra yaz aylarında Manisa, Salihli, Turgutlu ve Menemen ovalarının sulanması konusunda yaşamsal önem taşıyordu. Ödemiş ve Beydağ ovalarının sulama sorununun çözümü için inşa edilen 248.5 milyon metreküp su biriktirme kapasiteli Beydağ Barajı'nda ise yalnızca 8.7 milyon metreküp su kaldı. Bu suyla da sulama yapılamadığı belirtildi. Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü kayıtlarından derlenen bilgilere göre Salihli'deki Marmara Gölü de alarm veriyor. 321.4 milyon metreküp su depolama kapasitesi olan gölde bulunan su miktarı 26 milyon metreküpe düştü. Avşar Barajı'nda da 2.4 milyon metreküp su kaldı.