Haber / Gökçe ADAR

İzmir depremi sonrası evleri yıkılan ve hasar gören vatandaşların yeni konutlarının teslimi için yapılan kura çekimleri bir grup depremzedeyi mağdur etti. 3’üncü Proje Alanı’nda bulunan üç apartmanın kura çekimleri tamamlanmışken, deprem öncesi 32 kişinin oturduğu Ayyıldız Apartmanı’nda yapılan kura çekimleri de yapılmıştı. Dairelerinin 30-40 metrekare kadar küçüldüğünü ifade eden depremzedeler, iddiaya göre kura çekimi sonrasında anlaşmazlık yaşadı. Deprem öncesi oturdukları cephe ve daire büyüklüğünde ev isteyen Ayyıldız Apartmanı sakinleri, kura sonucunda çıkan daireleri istemeyince kuraya itiraz etti.

Kuralar, depremzedelerin itirazları üzerine iptal edilerek, farklı bir günde yeniden çekilmesi kararlaştırıldı. Ankara’dan yetkililerin gelerek, bir görüşme yapacağı ileri sürüldü.

‘ÇİLEMİZ BİTMİYOR’

Yaşadıkları süreci sil baştan yaşayacaklarını ifade eden bir depremzede, “Neye üzülüp, şaşıracağımızı şaşırdık. 30-40 metre kadar dairelerde küçülme söz konusu. Apartman sakinlerinin elindeki oturma izinleri ile daire numaraları uyuşmuyor. Bu yüzden bazı itirazlar söz konusu oldu. Daha önce oturduğumuz dairelerdeki cephe ve büyüklük ile kura çekimi sonrası depremzedelere çıkan dairelerin cephesi ve büyüklüğü arasında çok fark var. Nedensiz yere daireler küçültüldü. Zaten mağduruz, hala daha mağdur ediliyoruz” dedi. Bir başka depremzede, “Çilemiz bitmiyor. İmar planları yapıldı, inşaat başladı. Şimdi her şey sil baştan mı yaşanacak? Süreç nasıl işleyecek? Ne olacak? Hiçbir şey bilmiyoruz” diye konuştu. Açıkta kalan depremzedelerin var olduğunu ve bu depremzedelere yeni bir apartman sözünün verildiğini de hatırlatan başka bir depremzede ise, “Hala trafo alanı ile ilgili hiçbir gelişme olmadı. Ne arayan ne açıklama yapan var. Yapıyoruz, yapacağız dediler ama hala ortada somut bir adım yok. Bizim sesimizi kimse duymuyor” ifadelerini kullandı.

KOOPERATİF KARARI

Öte yandan depremzedelerin mağduriyetlerini dile getirmek için kurulan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) kooperatifleşme kararı aldı. Dernek Başkanı Haydar Özkan, şöyle konuştu: “Biz devletimizden ödeyebileceğimiz bir kredi oluşturmasını istedik. Faizsiz destek ile devletimiz vatandaşına desteğini göstermiş olacaktı ama olmadı. Şimdi biz bir kooperatif kuralım kararı aldık. Normal şartlarda müteahhidin yüzde 20, yüzde 30 kar payını aşağı çekeceğiz, KDV indirim oranı kentsel dönüşümde yüzde 1’miş gibi görünüyor ama asla uygulanabilir değil. Kooperatif gelince bu KDV oranı yüzde 1’e inecek. Biz bu yolla şu andaki verilen fiyatların altına konutlarımızı yapabiliriz diye düşünüyoruz. Kooperatif depremzedeye umut olacak. Depremzedelerde bir umutsuzluk söz konusu. Bir yol bulamadık, o yolu yapıyoruz. Bize kulak tıkayanlara inat geliyoruz. Bizi oyalayanlara rağmen geliyoruz. Kendi kaderimize ortak olmak için geliyoruz. Çaresize çare olmak için geliyoruz, tekrar diriliş için geliyoruz. Biz, dilenci değil depremzedeyiz.”

Destek oldular

Kat maliklerinden toplanan paralar kooperatif bünyesinde toplanacak, 7 kişilik kooperatif heyetinde olacak her bina, kendi parasını kendi yönetecek. Haydar Özkan, TMMOB İzmir Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ile görüştüklerini ve kooperatife destek sözü verdiklerini ifade etti.