Haber/ Gökçe ADAR

Kültürpark, İZFAŞ'ın eski binasının Özel Tınaztepe Üniversitesi'ne tahsis edilmesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin hollere taşınması tartışmalarından sonra yeni bir kez daha gündeme geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kültürpark içerisine açtığı ve çeşitli kooperatif ürünlerinin satılacağı 'Kültürpark Üretici Pazarı'na Kültüpark Platformu ve Kültürpark'a Dokunma Topluluğu tepki gösterdi.

Zarar hesaplandı mı?

Kültürpark için düzenledikleri konferansta, alana pazar kurulmasının vatandaşların istemediği tek konu olduğunun altını çizen platform üyeleri sosyal medya hesaplarında yazılı açıklama yaparak durumu eleştirdi. Platform üyeleri, “Bu pazara gelecek olan üreticilerin araçları nereye park edilecek? Muhtemelen kamyonet tipi araçlar ile pazara katılacak üreticilerin araçları Kültürpark yeraltı otoparkına giremeyecek. Ya Kültürpark içine alınacak ya da çevredeki mahallelerin sokak aralarında kendilerine park edecek alan arayacak. Kültürpark araç otoparkı değildir. Pazar sonrası oluşan çöp ve atıkların Kültürpark'a zararı hesaplanmış mıdır? Sayın Başkan Tunç Soyer ve ekibi Kültürpark için yapılan çalıştayda alınan 'Kültürpark'ta pazar yeri kurulmaması' kararını unutmuş mudur?” ifadelerini kullandı.

Kültürpark'a kurulamaz

Kültürpark'a Dokunma Topluluğu ise, Change.org sitesinde imza kampanyası başlattı. İmza kampanyasında şu ifadeler yer aldı: “Dün beton ve rant uğruna parkı hallaç pamuğu gibi atma niyetinde olanlar gitmiş, onun yerine “ulvi amaçlar” ile parkın yapısına ve kuruluş ilkelerine aykırı şekilde kullanmak isteyen anlayış ortaya çıkmıştır. Dün Kültürpark için çalıştay düzenleyenler, 'birlikte karar vereceğiz' diyenler bugün orada alınan kararları unutmuş, 'Kültürpark'ta pazar kurulmamalı' kararını yok sayarak, her Çarşamba Kültürpark'ta 'Üretici Pazarı' kuracağını ilan etmiştir. Üretici pazarlarının varlığını önemsiyoruz. Üreticinin, tüketici ile doğrudan buluştuğu, kırsal kalkınmayı destekleyen, üreticinin elini güçlendiren her türlü eylemin yanındayız ve destekçisiyiz. Ancak bu pazar Kültürpark içerisine kurulamaz.”

Hepşenkal: Kabul edilemez

İZFAŞ eski Genel Müdürü Feyzi Hepşenkal ise Kültürpark içerisinde kurulan pazarların kabul edilir bir durum olmadığını dile getirerek, “İzmir'de pazar kuracak bir sürü yer mevcut. Bu pazarın yeri Kültürpark olması mümkün değil. Kültürpark; kuş sesleriyle, doğasıyla, havasıyla İzmir için bulunmaz bir nimet. Böyle yerleri en doğru şekilde değerlendirmek gerekiyor” diye konuştu.