Haber / Gökçe ADAR


“Arama Konferansı” adı verilen ve İzmir’in geleceği ile ilgili önemli kararların alınacağı toplantıların ilki Kültürpark’taki İzmir Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Arama Konferansları'n ilk ayağında İzmirliler ve STK temsilcisileri Kültürpark hakkında görüşlerini paylaştı. Kültürpark’ın İzmir’in en iyi korunmuş, zengin noktası olduğunu ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Kültürpark’ın üzerinde konuşmamız, geleceğini birlikte planlamamız gerekiyor. Ortak akılla yürütme irademizin ilk örneğidir. Bundan sonra tarım turizm arama konferansı, doğal varlıkları ile ilgili gibi bir dizi arama konferansı olacak. Bu konferanslardan İzmir Büyükşehir Belediyesi bir yol haritası çıkartacak” diye konuştu.

Vatandaşların taleplerini dinledi

Başkan Soyer, katılımcıların Kültürpark ile ilgili öneri ve düşüncelerini dinledi. Konferansta, Kültürpark'ın halk kütüphanesi yapılması, halk meclisi kurulması, alan içinde eğitici ve öğretici etkinliklerin olacağı halk okulu yapılması, alanın sermayeye açılmasının önünün kesilmesi, alan içerisine sanatçılar sokağı yapılması, alana motorlu taşıtların girmemesi gibi birçok istek ve öneri dile getirildi.
Katılımcıların birinin Başkan Soyer’e; “Fuar etrafındaki duvarları yıkacak mısınız?” sorusunu yöneltmesi üzerine Soyer, “Bu, eskide kaldı. Biz burada sizleri dinleyeceğiz, buradan ortak bir akıl çıkaracağız” dedi.
Kültürpark Dokunma Platformu adına konuşan Ayşen Teksen, “4 ayrı raporumuz var, bunun içinde kuş envanterini de çıkardık. Kısa vadede çok ağır sorunları ve çözümü çok kolay ve maliyeti düşük durumdalar. Burası otel olarak kullanılıyor, çocuklar, manolya ve kozalak topluyorlar. Güvenlik konusunda çok sorunlar yaşanıyor. Su içme sebilleri son derece sağlıksız. Kadınlar için burada yaşam çok zor. Mangal meselesi çok artmaya başladı ve Kültürpark’ın bir yangın senaryosu yok. Bunun için bir adımlar atılabilir" dedi.

Binaları boşaltıyoruz

Bir vatandaşın 'Kültüpark betonlaşacak mı? Alandaki bina yapıların yüzde 80’i sağlıksız durumda' sözlerine cevap veren Soyer, "Buradaki bina yapıların yüzde 80’i sağlıksız durumda” sözlerine ise şöyle yanıt verdi:" Kültürpark’taki binalarda yer alan ticari işletmelerin tahliyesine yönelik tüm hukuki süreçler tamamlanmış olup, tahliye işlemlerinin 2019 yılı sonuna kadar tamamlanması hedeflenmektedir." Ayrıca Soyer, Kültürpark’ta yer alan işletmelerin sözleşmelerinin yeni yılda yenilenmeyeceği de dile getirdi.

Düşünceler havuzda toplanacak

Soyer, konferansta dile getirilen düşüncelerinin yoğunluğundan bahsederek, “Kültürpark ile ilgili herkesin bir düşüncesi olabilir. Buradaki değerli düşüncelerin hepsini bir havuzda toplayacağız. Fikir edineceğiz, sonuçlandıracağız ve onu da tekrar sizinle paylaşacağız” dedi. Tunç Soyer, konferansta Basmane Çukuru ile ilgili konuşan ve çevresel olumsuz gelişmeleri değerlendiren bir vatandaşa ise, “Hiç kendinizi yormayın. İptal edildi ve en başa dönüldü” diye cevap verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen arama konferansları, Kültürpark’tan sonra da tarım, turizm, doğa ve iklim değişikliği gibi farklı konuları gündeme alarak devam edecek. 

Vasiyeti yerine getireceğiz

Programı olduğundan dolayı konferanstan ayrılan  Başkan Soyer, Behçet Uz'un vasiyetini yerine getireceklerini dile getirerek, şu ifadeleri kullandı: “Behçet Uz’un vasiyetini yerine getireceğiz. Tabi ki burayı, yeşil alan kent parkı olarak koruyacağız. Bunun formülünü beraber değerlendireceğiz.  Nihai adım atmadan önce mutlaka bir araya geleceğiz. Bir söz vardır; 1 metreküp beton gelecekse 1 metreküp beton çıkmalıdır. Buna özen göstereceğiz. Ben bu toplantının çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Birçoğumuzun aklına gelmeyen fikirler ifade edildi. Bildiklerimiz perçinlendi, aklımın ucuna gelmeyecek çok değerli fikirlerle karşılaştım. Hepinize teşekkür ediyorum."