Ege Öğretim Elemanları Derneği (EGÖDER) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Lütfi Değirmenci ve Tüm Öğretim Elemanları Derneği (TÜMÖD) İzmir Temsilcisi Prof. Dr. Kayhan Kantarlı'nın yaptığı ortak açıklamada, Kültürpark'ın geleceğine dair öneri ve görüşlere yer verildi.

Üniversite önerisi yerine

Fuar işlevinin Gaziemir'de kurulan Fuar İzmir’e taşınmasıyla birlikte bitki örtüsüyle kentin merkezinde eşsiz bir yeşil alan olan Kültürpark'ın korunması ve gelecekteki işlevinin ne olacağı üzerine yapılan tartışmaların gündemdeki yerini koruduğu hatırlatılan açıklamada, “Bu konudaki en önemli adım, Tunç Soyer’in Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine başladıktan kısa bir süre sonra adaylık sürecinde verdiği sözü yerine getirmek üzere Kültürpark Arama Konferansı'nı başlatmasıdır. 17 Haziran'daki konferansta Kültürpark’ın, kurucusu Dr. Behçet Uz’un vasiyeti olan Halk Üniversitesi'ne dönüştürülmesi konusunda uzlaşmaya varılmıştır” denildi.

Halk Üniversitesi fikrinin nasıl yaşama geçirilebileceği hakkında somut bir görüş belirtilmediği belirtilen açıklama, şöyle devam etti: “Kültürpark’ın Halk Üniversitesi işlevi görmesi, bugün sahip olduğu yeşil alan temelli ve ara sıra kullanılan sanatsal olanaklara hiç bir ekleme yapmadan tam olarak sağlanamaz. Bu yüzden İzmir, hatta bölge halkına hitap edecek, kitleleri yılın her ayı ve haftanın her günü Kültürpark’a çekecek bilim, teknoloji ve öğrenme odaklı bir bilim merkezi kurulmasını istiyoruz.”

Büyükşehir'e sunuldu

Projeyi, Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na sunduklarını ifade eden akademisyenler, şu ifadeleri kullandı: “Evrim kuramının müfredattan çıkarıldığı ve toplumun bilimsel eğitimden hızla uzaklaştırıldığı günümüz koşulları, yerel yönetim etkinliklerinde bilim ve toplum temelinde yapılacak yeni bir açılımın önemini daha da arttırmıştır. Bu nedenle Soyer'in Bilim ve Toplum Projesi olarak hazırlanan bu projeyi yerel yönetimin topluma yönelik faaliyetlerinde bilim ve yaşam temelinde yeni bir etkinlik alanı yaratacak olması açısından da önemli bulacağını umuyoruz. İçerik ve donanım yönünden çağdaş örnekleri temelinde ve TÜBİTAK kriterlerine uygun olarak hazırladığımız proje kapsamında kurulacak Bilim Merkezi vasıtasıyla bilimsel ve eğitimsel bir işleve de sahip olacak olan Kültürpark, hafta içi okulların, hafta sonları ise İzmir ve bölge halkının, çocuklarıyla birlikte ziyaret edebilecekleri bir Halk Üniversitesi olabilir.”

Ek yapılaşma gerekmeyecek

Kültürpark Bilim Merkezi için ek yapılaşma gerekmediğini söyleyen akademisyenler, açıklamalarını şöyle noktaladı: “Bilim merkezi için gerekli olacak mekanların, yıkılması talep edilen ve hangarlar olarak bilinen sergi hollerinin tamamen yıkılmayıp bilim merkezinin amaçlarına uygun bir mimaride restorasyonu ya da işlevini yitirmiş diğer yapıların başkanlıkça boşaltılıp yeniden değerlendirilmesi sürecinde uygun olanların tahsisini öngörmektedir. Bu öngörü, aynı zamanda, bir bilim merkezinin kurulması için gerekli olan mekânların inşaat maliyetini olabildiğince düşürecek bir olanağı da işaret etmektedir.”