Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir’in Foça ilçesine bağlı kırsal Ilıpınar, Kozbeyli ile Yeniköy mahalleleri arasındaki ormanlık alanda bulunan cüruf depolama ve cüruf geri kazanım tesisinin faaliyetine son vermesi ve kapatılması için çevreciler, 10 yıldır mücadele veriyordu. Çevrecilerin tepkisinin nedeni, tesisteki faaliyetin insan ve çevre sağlığına zarar vermesiydi. Sonunda beklenen karar İzmir Büyükşehir Belediye Encümeni'nden 7 Ekim 2021 tarihinde çıkmıştı. Büyükşehir, Egedemir Demir Geri Kazanım Mad. Petrol Nak. Tur. İnş. Taah. Paz. San. Tic. Ltd. Şti.’nin cüruf depolama tesisinin faaliyetine son veren kararı alarak çevrecilerin mücadelesinin boşa olmadığını göstermişti. Söz konusu kararı, ‘Kozbeyli’nin cüruf kabusu son buldu’ başlığıyla müjdelemiştik. Ancak Kozbeyli yeniden cüruf kabusuyla gündeme geldi. Çevredeki vatandaşın iddialarına göre yasak tabelası indi, döküm devam ediyor.

ENCÜMEN KARARI UYGULANSIN

Encümen kararına rağmen hala dökümün devam etmesine tepki gösteren Ilıpınarlılar, Büyükşehir’in bir an önce olaya el atmasını istiyor. Bölge halkı, tepkilerin odağındaki şirketin geçtiğimiz günlerde yolu kapattığını ve yola cüruf atıkları döktüğünü iddia etti. Şirketin, araziyi sahiplendiğini ve bu nedenle kimsenin engel olmadığını belirterek, bu durumun endişe verici olduğunu söyledi. Vatandaşlar, encümen kararının bir an önce uygulanmasını talep etti.

HEM YASAK HEM ÖNLEM YOK

Yıllardır süren mücadelenin sonunda alınan encümen kararıyla mutlu olduklarını ancak gelinen noktada şirketin cüruf dökümüne devam ettiğini belirten Ilıpınarlılar, çevrede 11 demir çelik fabrikası olduğuna dikkat çekerek, bu fabrikalardan çıkan atıkların ve termik santralde yanan kömürün sıcak küllerinin vahşi depolama ve hiçbir önlem alınmadan bertaraf edildiğini öne sürdü. Öte yandan vatandaşlar, söz konusu cüruf atıklarının insan ve çevre sağlığına zararına dikkat çekerek yetkilileri önlem almaya davet etti.