Haber / Gökçe ADAR

İzmir'in Urla ilçesi Gülbahçe ve İçmeler mahallelerine 600 metre uzaklıkta özel bir şirket tarafından yapılması planlanan taş kalker ocağı projesinin ÇED süreci başlamıştı. Evlerinin çok yakında olduğu için projeye karşı çıkan mahalle sakinleri, kendi aralarında imza toplayarak, Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü’ne teslim etmişti. Söz konusu projenin, 1. Derece SİT Alanı içerisinde bulunması ve 3 kilometre yakınında zeytin ağaçları olması gerekçesiyle, ÇED süreci durduruldu. Projenin iptal kararının kendileri için mutluluk verici olduğunu ifade eden bölge halkı, köylerinde maden ocağı, JES gibi sağlıklarını tehdit eden projeler istemediklerini dile getirdi. Zeytinler Mahallesi Muhtarı İhsan Özdemir, kendi mahallesinde 200’e yakın imzanın toplandığını ifade ederek, “İki yıl önce, mahallemizde başka bir taş kalker ocağı projesinin yapılacağını öğrendik. Tüm mahalleliler olarak toplanıp, yürüyüş yapmıştık. Proje iptal edilmişti. Köyümüzde keşkekler yaparak bu kararı kutlamıştık. Sonra başka bir firmanın yine köyümüze aynı projeyi inşa etmek istediğini öğrendik. Gülbahçe Mahalle Muhtarı Halil Şener ile birlikte, mahallemizden imza topladık. Benim mahallemden 200’e yakın imza toplandı. Gülbahçe Mahallesi’nde ise 250’e yakın imza toplandı. Bunları yetkililerle paylaşıp, bu projenin sağlığımızı tehdit ettiğini söyledik” ifadelerini kullandı.

‘KÖYÜMÜZ HEBA OLURDU’

Projenin SİT alanı içerisinde kaldığını söyleyen Özdemir, “SİT alanı içerisine bu projeyi yapmak, bizim köyümüzü heba ederdi. Bizim vatandaşlarımız tarhanasını, eriştesini, bulgurunu kendisi yapar. Bahçesinde salçasını kurutur. Bu proje, her yeri toz duman yapacaktı. Bahçelerimizde oturamayacaktık. Organik ve doğal gıdaya ulaşmamıza engel olacaktı. Eğer iptal olmasaydı, mücadele edip, iptal sonucuna ulaşıncaya kadar devam edecektik. Biz, taş ocağı kokan, is kokan, rant kokan köyde yaşamak istemiyoruz. Yeşilimizi bozmasınlar” dedi.

‘SEBZELER BOZACAKTI’

Gülbahçe Mahalle Muhtarı Halil Şener de, proje alanının İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü alanı içerisinde olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Projenin yapılmak istendiği alan Urla’da bulunan üniversitenin alanı sınırlarında kalıyordu. Bizim mahallelerimizin ise çok yakınındaydı. Üniversite yönetimi de bu projeye karşı çıktı çünkü proje iptal edilmeseydi, hem öğrencilerin hem de mahallelinin sağlığı etkilenecekti. Proje, vatandaşların geçimini etkileyerek, ekonomik sıkıntılar yaşamasına sebep olacaktı. Bizim köyde, bamya üretilir, makarna yapılır, domates yetiştirilir. Herkes kendi sebzesini kendisi üretir. Bunları satar ve geçinir. Bu proje, bizim sebzemize, meyvemize de zarar verecekti. Ürünlerimizi bozacaktı. Başka bir şirket, bizim sağlığımızı tehdit edecek projeler yapmak isterse cevabımız aynı olur.” Konunun takipçisi olan Av. Şehrazat Mercan da, projenin iptal kararını sosyal medyasından paylaşarak, köylünün mücadelesinin projeyi iptal ettirdiğini söyledi.