Bağlarındaki üzümleri satarak geçimini sağlayan Efemçukuru köylüleri, Menderes'te çıkan yangından dolayı üzüm bağlarının yandığını söyleyerek, maddi zarar yaşadıklarını ifade etti. Yangın sırasında alanda olduklarını söyleyen köylülerden Mustafa Mızrak, kendisine ait yaklaşık 900 bin üzüm asmasının yandığını ifade ederek ailece yaşadıkları çaresizliği paylaştı. Mızrak, “Efemçukuru'nda olan bağlarımdaki üzümleri satarak geçimimi sağlıyordum. Çıkan yangında alandaydım. Gözümün önünde bağlarım yandı, kül oldu. Bu bağlar; ninemden, dedemden bize mirastı. Onlara, çocuk gibi baktık. Yağmurda, çamurda ellerimiz dona dona bakımlarını yaptık. Gözümün önünde tüm geçimim gitti. Bağlarımızın içerisinde hayvanlar yaşıyordu. Onlara mı üzüleceğiz yoksa kendi emeklerimize mi üzüleceğiz? Bu bağların bize tekrar ürün verebilmesi için en az 5 yılın geçmesi gerekiyor” diye konuştu.

Arazözde su yoktu

Yaşadıklarının yangın değil felaket olduğunu ifade eden Mızrak, yaklaşık 20-25 tane köylünün daha aynı durumda olduğunu dile getirdi. Mızrak, yangının büyümesinin nedeninin ihmal olduğunun altını çizerek şöyle devam etti: “Yangını kendi çabamızla söndürmeye çalıştık ama yetkililer hiçbir şey yapmadı. Büyük bir ihmalsizlik söz konusuydu. Arazöz gönderdiler, arazözde su yoktu. Ekipler buraya geldi ama uzun bir süre yangına müdahale edilmedi. Biz sorduğumuzda ise, 'Emir gelmedi. Emiri bekliyoruz' dediler. Bunun emiri mi olur? Göz göre göre doğamız gitti.”

Yüzde 100 zarar

10 bin lira zararda olduğunu söyleyen Mızrak, “Yangın sonrası yetkililer geldi, alana bakarak köylülerin yüzde yüz zararda olduğunu söylediler. Benim şu an 10 bin lira zararım var. Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar da geldi. Yardım edeceğini söyledi. Bağa yaptığım masraf da, üzümlerimle birlikte yandı kül oldu. Manevi olarak yaşadıklarımı geri getiremezler. En azından maddi olarak zararımızı karşılasınlar” ifadelerini kullandı. Mustafa Mızrak'ın eşi Hatice Mızrak ise, “Yangınla birlikte bizim canımız yandı. Tüm geçimimiz bitti. Şimdi biz ne yapacağız?” dedi. Gökçe ADA

Ne olmuştu?

İzmir'in Menderes ilçesinde orman çıkmıştı. Yaklaşık bir hektarlık alana zarar veren orman yangını, kontrol altına alınmıştı. Efemçukuru mevkisinde ormanlık alanda yangın çıktığını görenler, durumu İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine bildirmişti. Ekipler, yangına 2 helikopter ve 6 arazözle müdahale etmişti. Ekiplerin uğraşları sonucu kontrol altına alınmıştı. Yangın sonrası, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yangın bölgesinde 'Ormanİzmir' başlıklı toplantıyla İzmir halkıyla buluşmuş, yanan alanlarla ilgili vatandaşların önerisini dinlemişti. Soyer, yangın alanında bahçelerini kaybeden köylülerin de zararlarını karşılayacaklarını ifade etmişti.