Haber/ GÖKÇE ADAR

İzmir'in Seferihisar ve Menderes ilçesi Orhanlı ve Yeniköy mevkisine Küçük Menderes Enerji Petrol Jeotermal Maden Elektrik Üretim Mühendislik ve İnşaat A.Ş. tarafından Jeotermal Enerji Santrali ve yardımcı kaynak (GES+RES) kurulmak istenmişti. Firma yetkilileri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvuruda bulunmuştu. ÇED sürecinin başlatıldığı proje, bölge halkının geçim kaynaklarına zarar vereceği ve binlerce yıllık zeytin ağaçlarını yok edeceği gerekçesiyle istenmemişti. Bölge halkı, pek çok çevre gönüllüsüyle basın açıklamaları yapmış, çevreye duyarlı avukatların yardımıyla da projeye karşı dava açmışlardı. Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin de, köylülere destek vererek, “JES projesine şiddetle karşı çıkıyoruz” açıklaması yapmıştı. Süreç devam ederken, 20 Nisan 2022 tarihinde, projeyle ilgili İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısının yapılacağı bildirildi. Söz konusu ilanda, “İzmir ili Cumaovası (Menderes) ve Seferihisar ilçesi sınırları içerisinde Küçük Menderes Enerji Petrol Jeotermal Maden Elektrik Üretim Mühendislik A.Ş. tarafından yapılması planlanan 37.5 MWe Jeotermal Enerji Santrali ve yardımcı kaynak tesisleri projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu, ÇED Yönetmeliği'nin 11. maddesi kapsamında Bakanlığımıza sunulmuş olup, inceleme değerlendirme süreci başlamıştır. Proje ile ilgili olarak 20/04/2022 tarihinde İDK toplantısı gerçekleştirilecektir” denildi.

JES İLE DOLU

Bakanlık tarafından onaylanan ÇED dosyasında, proje alanının yakın mesafelerinde başka JES işletmelerinin olduğu belirtildi. ÇED dosyasında, “Seferihisar 37.5 MWe JES alanının 9.5 km güneybatısında EPDK’dan üretim lisansı bulunan ve işletmede olan RSC-1 Seferihisar JES (12 MWe) tesisi bulunmaktadır. Proje alanının 1.9 km güneybatısında Karen Kahramanmaraş Elektrik Üretim A.Ş. tarafından planlanan Karen JES (20 MWe) ve Yardımcı Kaynak (GES+RES) Tesisleri projesi bulunmaktadır” ifadeleri yer aldı. Ayrıca, dosyada proje için takılması planlanan 3 sondajın ormanlık alan içerisinde olacağı belirtilerek, “Proje alanı, 3 sondaj alanı hariç orman dışındadır. Proje sahasında amenajman plan verilerine göre meşçere tiplerine isabet eden ağaç adedi 135 ve etası ise 41 m3” denildi.

YANGINA HASSAS BÖLGE

Ayrıca, dosyada, bölgenin 1. Derece Yangın Hassas bölge olduğu ifade edilmesine rağmen, 'Yangınlara karşı her türlü tedbir alınacaktır' ibaresi dikkat çekti. Seferihisar köylülerinden Nurgül Ener, “Köyümüzde JES istemiyoruz. Mücadelemiz devam edecek. Ağaçlarımıza kıymalarına müsaade etmeyeceğiz. Biz zeytinyağı olmadan tenceremizi kaynatamayız” dedi. Hatice Ener de, “Köyümüzden, ağaçlarımızdan vazgeçsinler. Biz JES istemiyoruz. Sonuna kadar karşı çıkacağız” diye konuştu.