İzmir'in Menderes ilçesinde dolomit ocağı işleten firma, kapasite artırımı için başvuruda bulundu. Proje sahası devlet avlağı içerisinde yer alıyor.

İzmir'in Menderes ilçesi Çileme Mahallesi Yarımbahçe Mevkisi'nde faaliyette bulunan dolomit ocağı için, firma tarafından kapasite artırımı ve patlatma dizayn değişikliği amacıyla proje hazırlandı. Çileme Mahallesi merkezine 2.7 kilometre uzaklıkta bulunan, pamuk tarlaları, seralar ile tarım arazilerinin de sınırında olan ocak için ÇED süreci başlatıldı.

Yasaya göre zeytinlik alanlarının 3 kilometre yakınlarında toz çıkaran tesisler kurulamıyor. Proje dosyasında, ocağın bulunduğu sahaya 2.5 kilometre mesafede zeytinlik alanların olduğu, ayrıca orman sahalarının dışında tarım arazilerinin de yine tesise yakın bir mesafede kaldığına dikkat çekildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de verdiği görüş yazısında 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkındaki Kanun ile 5403 Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında, tesisin eser (az) miktarda toz çıkardığını, zeytinlerin vejetatif ve generatif gelişmelerine mani olmayacağını, her iki kanun kapsamında projenin uygun olduğunu, fakat Toprak Koruma Projesi'ne uyulması şartı ile tesisin sakıncalı olmadığını bildirdi.

Proje dosyasında, kapasite artırımı istenilen tesisin, tarım ve orman arazilerinden oluştuğu, ilgili kurum ve kuruluşlardan gerekli izinlerin alınacağı taahhüt edildi. Dosyada, proje alanı ve etki alanında 4 familyaya ait 5 amfibi türünün yanı sıra 6 familyaya ait 6 sürüngen türünün saptandı. Saptanan türlerden adi tosbağa (testudo graeca), zarar görebilecek olan türler arasında bulunuyor. Yine ocağın bulunduğu bölgede iri yeşil kertenkele, dikenli keler, köryılan, küpeli yılan gibi sürüngenlerin yaşadığı ve bunların da Bern Sözleşmesi'ne göre kesin olarak koruma altına alınan fauna türlerinden olduğu belirtildi.

Kapasite artırımı istenen alanda, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün, ÇED dosyasını onaylanması halinde yıllık 700 bin ton olan üretim, 1300 tona çıkacak. Dolomit, başta demir-çelik sanayi olmak üzere cam, seramik, boya, gübre, tuğla, çimento ve inşaat sanayilerinde, tarımda toprak ıslahı gibi çok geniş bir alanda kullanılıyor. (DHA)