Haber/ Didar DEMİRCİ
 

İçişleri Bakanlığı'nca Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu'nun tavsiyesi çerçevesinde, aşısız olan veya aşı sürecini tamamlamayan kişilere PCR testi uygulanmasına gerek olmadığına ilişkin valiliklere genelge gönderildi. Söz konusu genelge sosyal medyada, “Biz boşuna mı aşı olduk?” başlığı altında tartışılırken; sağlık çevreleri de alınan kararın hangi bilimsel gerekçeye dayandığı konusunda Sağlık Bakanlığı’ndan bir açıklama beklediklerini belirtti. Konuya ilişkin gazetemize konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, bu kararın vaka artışında bir patlamaya denen olacağını vurguladı.

‘SALGIN ŞİDDETLENECEK’

Pandeminin giderek daha da şiddetlendiği ve vaka sayılarının her geçen gün artığı bir ortamda alınan bu kararın pandeminin yayılmasına katkı sağlayacağını vakalarda patlama yaratacağını dile getiren Çamlı, “Tüm dünya tedbirleri artırırken biz nasıl pandeminin yayılmasına katkı sağlıyoruz? Bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Buna ait bilimsel bir veri, herhangi bir araştırma ya da bu olayın böyle yapılacağına dair en ufak bir bilimsel çalışma varsa, bir kanıt varsa bunu bakanlık paylaşsın. Aksi takdirde bu durum gerçekten hastalığın ülkemizde çok daha fazla yayılmasına, patlamasına yol açacaktır” diye konuştu.

‘PCR KİTLERİ Mİ BİTTİ?’

Söz konusu kararı, “Ne olacaksa olsun, hasta olunursa da olunur, ölenler de ölür” gibi bir anlayışı temsil ettiğini söyleyen Çamlı, “Bu asla kabul edilebilir bir durum değil. Buna neden böyle bir şeye sebep olundu. Bunu da anlamıyoruz. PCR kitleri mi bitti? Bilmiyoruz. Yoksa artan vaka sayıları nedeniyle artık PCR testi mi yapamıyorlar?” dedi. Ayrıca dünyada yaygın olarak kullanılan ve kısa sürede sonuç veren antijen testlerini hatırlatan Çamlı, sözlerine şöyle devam etti: “Antijen testleri konusunda defalarca uyarıda bulunduk. Ancak bu konuda dikkate alınmadık. Kısacası hem söylenenler dikkate alınmıyor hem de tüm dünya ek tedbirler alırken, biz uyguladığımız tedbirlerimizi de gevşetiyoruz. Bunun da hiçbir bilimsel temeli yok! Neden yapıldığı da belli değil. Büyük bir ihtimalle gene bu konuda bir hazırlığın olmaması.”

‘Sürü bağışıklığı mı oluşturulmaya çalışıyor’ sorusuna da cevap veren Çamlı, “Bu enfeksiyonun sürü bağışıklığına yok açmayacağını da bir çok bilim insanı söylüyor. Çünkü enfeksiyonu geçirenler bir daha geçirebiliyor. Bunu Omikron’da gördük. Artık tamamen başarısız yönetilen pandemi mücadelesi tamamen bırakıldı gibi bir anlayış görmekteyim” ifadelerini kullandı. 

Önlem almaya davet ediyoruz

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), tarama testi uygulamalarının kaldırılması hakkında açıklama yayımladı. Açıklamada, Kovid-19’un yayılımını engelleyecek önlemlere her zamankinden çok daha fazla gereksinim olduğu belirtilerek, aşısızlar ve aşı süreci tamamlanmayanlarla ilgili yayınlanan yeni genelge hakkında şu eleştirilere yer verildi: “İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı bir genelge ile öğrendiğimiz üzere Sağlık Bakanlığı tarafından Kovid-19 tarama testleri kaldırılmıştır. Bu uygulama için henüz hiçbir bilimsel dayanak yoktur ve bu durum salgında kontrolün tamamen kaybedilmesine yol açabilir. Bakanlığı, testlerle ilgili aldığı son kararları gözden geçirmeye, Omikron dalgasının toplumda kontrol altına alınabilmesi için taramaları, hızlı ve güvenilir testleri de ekleyerek, etkili bir şekilde yapmaya ve toplumsal hareketliliği azaltmaya yönelik olası ek önlem seçenekleri dahil daha önce belirttiğimiz tüm önlemleri bir an önce değerlendirerek uygulamaya sokmaya bir kez daha davet ediyoruz. Salgınla mücadele ancak bilimsel yöntemlere sıkı sıkıya uymakla başarıya ulaşabilir.”

“Genelge geri çekilmeli”

İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Uz. Dr. Muhteber Çolak, aşısızlara yönelik PCR test şartı kaldırılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Genelgenin çekilmesi için çağrıda bulunan Çolak, “Bundan sonra yaşanacak can kayıplarının ve hastanelerdeki doluluk nedeniyle yaşanacak sorunların sorumluları bu genelgeyi çıkaran Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu olacaktır” dedi. Salgının tüm hızıyla devam ettiğini vurgulayan Çolak, PCR test zorunluluğunun kaldırılmasıyla pandemi takibinin sona erdiğini söyledi. Çolak, “Salgının bittiği İçişleri Bakanlığı tarafından ilan edildi. Bakanlık, bu genelgeyle ‘Salgın bizim için bitmiştir herkes başının çaresine baksın’ diyor. Bir insanı kaybetmemek ve bir an önce salgını sonlandırmak ve bunu en az kayıpla yapmaya çalışmak için bizler çırpınırken bu yaklaşımı anlayamıyoruz. Kabul edemiyoruz” diye konuştu.