Haber/ Özge GÜNERKEN

İçişleri Bakanlığı, koronavirüs salgını nedeniyle yiyecek bulmakta zorlanan sokak hayvanları için hazırladığı yeni genelgeyi hafta içinde 81 il valiliğine gönderdi. Genelgede, valilikler başta olmak üzere ilgili tüm kurumların sokak hayvanlarına düzenli olarak mama, yem ve su bırakması ve hayvanların yaşam alanlarının dezenfekte edilmesi istendi. Ayrıca, vali ve kaymakamlardan yerel yönetimler, tarım ve orman il müdürlükleri ile ilgili diğer kurum ve kuruluşlarla birlikte ortak planlama, koordinasyon ve uygulamanın eksiksiz şekilde yerine getirilmesi talep edildi.

Hayvan hakları için çalışan STK’lar kararı memnuniyetle karşıladı. HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder de yeni genelgenin çok önemli ve değerli olduğunu bildirirken bazı uyarılarda bulundu:

Belediyelere çağrı

“İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi bizi mutlu etti, teşekkür ediyoruz. Ancak şu da var; mama alamayan veya almayan belediyelere nasıl bir yaptırım uygulanacak. Bunun da açıkça bildirilmesini istiyoruz.

Öte yandan İzmir’deki tüm belediye veteriner işlerinden yardım talebimizdir; bu dönemde kısırlaştırma çalışmaları aksatılmamalıdır. Maalesef Büyükşehir Belediyesi ve bazı belediyeler dışında gelen haberlere göre; yeni genelgeyi öne sürerek, kısırlaştırma için hayvan kabul etmeyen veterinerlik işleri var. Oysaki yeni genelge rutin hizmetleri aksatmayacak şekilde korona önlemlerinin hayata geçirilmesini söylüyor. Kısırlaştırma da rutin işlerin başında geliyor.

Bizler, görevlilere kedi köpek toplayıp kısırlaştırın demiyoruz. Ancak çiftleştiği görülen, kızgınlık döneminde olduğu belirlenen hayvanlarla ilgili de acilen harekete geçilmeli. Biz gönüllüler nasıl besleme konusunda belediyelere yardım ediyorsak, belediyeler de kısırlaştırmalarda bunu yapmalı. Yoksa Mayıs gibi popülasyon artışı yaşanacak. Bu günleri, uzlaşmayla, el ele atlatmalıyız.”