Korona virüs salgını Avrupa Birliği'ni sarsmaya devam ediyor. Birliğin salgın karşısında aciz kaldığını ve bürokratik engellerin çalışmayı engellediğini belirten Avrupa'nın en iyi bilim adamı olarak gösterilen Dr. Mauro Ferrari, Salı günü Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen'e yazdığı bir mektupta istifa etti.
Konu ile ilgili The New York Times'ta yer alan makale şöyle;
“Avrupa Birliği'nin en iyi bilim adamı, Birliği korona virüs salgınıyla yüzleşmek için büyük bir kolektif bilimsel program kurmaya ve finanse etmeye ikna edemeyince istifa etti.
Ocak ayında Avrupa Araştırma Konseyi başkanı olarak dört yıllık bir atamaya başlayan İtalyan asıllı Amerikalı Dr. Mauro Ferrari, Salı günü Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen'e yazdığı bir mektupta istifa etti.
Ferrari, The Financial Times'a yaptığı açıklamada, “Avrupa'nın Covid-19'a verdiği yanıttan dolayı çok hayal kırıklığına uğradım. Avrupa Araştırma Konseyi (ERC)'ye AB'nin ateşli bir destekçisi geldim ancak Covid-19 krizi görüşlerimi tamamen değiştirdi” ifadelerini kullandı.
Dr. Ferrari, salgının kapsamının belirginleştiği Mart ayı başlarında özel bir virüs programı için Birliğe baskı yapmaya başladığını söyledi. Ancak önerisi reddedildi, çünkü kural gereği AB Brüksel'de başlatılan programları değil, sadece bilim adamları tarafından önerilen araştırmaları finanse ediyordu.
Daha sonra Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen ile bir alternatif üzerinde çalıştığını, ancak komisyonun bürokrasisi tarafından engellendiğini söyledi.
Dr. Ferrari ifadesinde ayrıca Avrupa Birliği'nde sağlık hizmetlerinin koordinasyonunun tamamen yokluğunu kınadı. Bireylerin özverili çalışlamalarını takdirde karşıladığını belirten Ferrari, “Ancak sistemin kendisine olan inancımı kaybettim” diye konuştu.

Maliye bakanları uzlaşamadı

Dr. Mauro Ferrari'nin istifasının haberi, Avrupalı maliye bakanlarının, salgının ekonomik etkilerine karşı koymak için alacağı önlemler konusunda bir anlaşmaya varamadan telekonferansı kestikleri günün ardından geldi. 16 saatlik toplantının amacı Avrupalı liderlere sunulacak açık bir öneri listesi oluşturmaktı. Bu önlemler, her ülkenin kendi ekonomilerini geliştirmek için yürürlüğe koydukları politikalara ek olarak uygulanacaktı.
Analistler, aynı para birimini paylaşan 19 Avrupa Birliği ülkesi olan euro bölgesinde bu yıl bir durgunluk ve yaklaşık yüzde 13'lük bir daralma öngörüyor. Buna benzer en büyük kriz 2009 yılında yaşanmış ve bölgenin ekonomisi yüzde 4,5 oranında daralmıştı.
Bazı öneriler üye devletlerde işsizlik ödeneklerini finanse etmek için örneğin 100 milyar avro veya 109 milyar dolarlık bir program gibi geniş destek alırken, diğerleri daha çekişmeli oldu.
Virüsün en çok etkilediği ülkeler olan İtalya ve İspanya, Birlik'ten, eurobond veya koronabond olarak bilinen ortak borç ihraç etmelerini istedi. Ayrıca bloğun kurtarma fonu olan Avrupa İstikrar Mekanizması'ndan sağlanan kredilerin herhangi bir ekonomik revizyon veya kemer sıkma koşulu olmaksızın gelmesini istedi.
İtalya ve İspanya'nın bu talepleri daha zengin kuzey Avrupa'dan, özellikle Avusturya, Finlandiya, Almanya ve Hollanda'dan gelen dirençle karşılandı.