Haber/ Gökçe ADAR

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, korona virüsünün gıdal yolu ile bulaşmadığının kanıtlandığını ancak gıdaların üretilmesinin, hazırlanmasının ve satışının çok iyi takip edilmesi gerektiğini dile getirdi. Toprak, "Araştırmaları virüsün gıdalar ile bulaşmadığını ortaya koysa da, virüslerin yüzeylerde belirli süre hayatta kalmasının mümkün olduğu bilinmektedir. Bu sebeple de gıdaların üretilmesi, hazırlanması, depolanması, satışı ve tüketilmesinde iyi hijyen uygulamalarının takip edilmesi önemlidir. İyi hijyen uygulamaları kurallarına uyularak üretilen gıda ürünlerinde COVID-19‘un bulunması pek mümkün görülmezken, gıda üreten işletmelerde çalışan personellerin ve gıda tüketicilerinin üretim öncesinde, sonrasında ve süresince hijyen kurallarına dikkat etmesi gerekiyor" dedi. Kentteki gıda denetimlerinin yetersiz olduğunu hatırlatan Toprak, özellikle bu dönemde gıda işletmelerinin gıda mühendisleri tarafından denetlenmesi gerektiğini söyledi. Durumun ciddiyetinden bahseden Toprak, "Özellikle merdiven altı diye tabir edilen kayıt dışı ve denetim mekanizmasından uzak gıda işletmeleri halk sağlığını korumak açısından ALO 174’e ihbar edilmedir. Bu süreç boyunca, yerel yönetimler su kaynaklarının güvenliği için gerekli önlemleri almalı, halkın içme ve kullanma suyu ihtiyacını kesintisiz olarak sağlamalıdır. Daha önceki açıklamalarımızda da belirttiğimiz gibi özellikle bu dönemde pazaryerinin hijyenik koşullarını da gıda hühendisleri eşliğinde denetlemelidir" dedi.


Ayrı poşetler kullanılmalı

Gıdaların, üretim, işleme ve tüketim aşamalarında ayırma ve tasnifleme işlemlerinin doğru yapılması konusunda uyarılarda bulunan Toprak, vatandaşların aldığı çiğ hayvansal gıdalarla diğer gıda ürünlerinin ayrı poşetlenmesi gerektiğini söyledi. Toprak, "Pişmiş ve çiğ gıdaların birbiri ile temas ettirilmemesi, çiğ gıdalarla temas eden tüm malzemelerin uygun deterjan ve sıcak su ile yıkanması yıkanması büyük önem taşımaktadır. Ayrıca; pişirilerek, ısıl işlem uygulanarak tüketilmesi gereken et, süt, yumurta gibi gıdalar çiğ olarak tüketilmemeli, gıda işletmelerinde ürünün mevzuatına uygun koşullarda ısıl işlem uygulandığı sürekli kontrol edilmeli ve kayıtları tutulmalı, evde tüketimde gıdanın merkez sıcaklığının yeterli dereceye çıkması sağlanmalı" dedi.

Gıdadan el teması kesilmeli

Mutfaklarda ev tipi termometrelerin kullanılması gerektiğini de dile getiren Toprak, "Etlerin kanlı olmaması, yumurta akının sıvı görünümünden kurtulması gibi görsel izlemenin yanı sıra ev tipi mutfak termometresinin kullanılması ve etikette belirtilen pişirme önerilerine uyulması da faydalı olaraktır" diye konuştu. Toprak, özellikle bu dönemde ekmek, poğaça, gevrek gibi ürünler alınırken dokunarak seçmek yerine, göz ile seçilmesi gerektiğini de söyleyerek açıkta satılan ve hava ile doğrudan temas eden baharat, kuruyemiş ve bakliyatlar tercih edilmemesi konusunda uyarılarda bulundu.