Haber/ Didar DEMİRCİ
İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen depremin etkileri hala devam ediyor. Depremin ardından sokakta kalan depremzedelerin geçici olarak barınabilmesi için Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) tarafından Bayraklı’da konteyner kent inşa edilmişti. Yaklaşık 2 yıldır evsiz kalan depremzedelere yuva olan konteyner kentin 3 hafta içinde tahliye edilmesi için geçtiğimiz aylarda depremzedelere tebligatlar gelmişti. Söz konusu tebligatlar üzerine İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger devreye girerek tahliye süresini 75 güne çıkarmıştı. Vali Köşger’in devreye girmesiyle konteyner kentte yaşayan depremzedelere tanınan 75 günlük ek süre de 15 Eylül de doluyor. Ekonomik kaygılar nedeniyle nereye gideceklerini bilemeyen depremzedeler, Cumhurbaşkanına çağrıda bulunarak bir ek süre daha istediler.

BİZİ SOKAĞA ATMAYIN’
15 Eylül’de tahliye kararı verilen depremzedeler gelişmelerin üzerine konteyner kent önünde toplanarak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Konteyner kentte kalan 150 hane adına konuşan Meryem Tülin Yumlu, “Burası geçici konaklama merkezi bunun bilincindeyiz. Burası az hasarlı, hasarlı hasarsız, travma sonucu evine giremeyenlerden oluşuyor ancak hepimiz depremzedeyiz. 15 Eylül’de konteyner kentten çıkmamız gerektiği çıkmazsak polis zoruyla çıkarılacağımız söylendi. Biz Türkiye vatandaşı olarak devletimize güveniyoruz. Deprem sonrası bizi sokaklardan alıp 1,5 yıldır sahip çıkan devletim şimdi TOKİ’ler bitmeden bizi sokağa atmayacaktır. TOKİ’lerini teslim alan bazı depremzede arkadaşlarım evlerini kiraya veriyorlar, demek ki kalacak yerleri var ama bizim yok sokakta kalacağız. Sayın Emine Erdoğan Hanım konteyner kentte bir kiracı hanımın evini ziyaret ettiğinde buradan TOKİ’lerinizi almadan çıkmayacaksınız demişti. Devlet Ana’mızın sözünü tutuyoruz konteynerleri terk etmiyoruz, sokakta yaşamak istemiyoruz. Çocuklarımız sokakta nasıl yaşayacağız diye soruyorlar. Çocuklarımızı okul değişikliği yapmak istemiyorlar” sözlerini kaydetti. Öte yandan kiraya çıkacak güçleri olmadığını da belirten Yumlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’e çağrıda bulunarak, “Devletimizin bize sahip çıkmasını bekliyoruz. TOKİ’ler bitene kadar barınma hakkı istiyoruz. Konteyner kent barınma süresinin TOKİ’ler bitene kadar uzatılmasını talep ve rica ediyoruz. Lütfen sesimizi duyun” dedi.

BİNAMIZ YAPILANA KADAR SÜRE İSTİYORUZ
Konteyner kentte kalan ve evi orta hasarlı olan depremzede Hatice Urtekin, “Binamız yıkıldı orta hasarlıyız. Konteynerde kalıyoruz. Bizlere binamız yapılana kadar konteynerde kalma süremizin uzatılmasını istiyoruz. Cumhurbaşınımız’dan tüm depremzedeler adına rica ediyorum” diye konuştu. Depremzedelerden Gül Ok ise, “Emine Hanım geldi bize söz verdi. ‘Hiç kimse açıkta kalmayacağız, herkesi yerleştireceğiz’ dedi. Umuyorum ki Emine Hanım sesimize duyacak, kiraya çıkacak durumda değiliz. Kiralar çok pahalı. Umuyorum ki bizi açıkta koymayacak! Cumhurbaşkanım sesimizi duysun. Bütün konteyner kent çok zor durumda. Bir sürü engelli insanlar var” sözlerini kaydetti.