Haber/ Sinan KESKİN

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ile İzmir Büyükşehir Belediyesi eski başkanı ve halen Zihinsel Özürlüleri Yetiştirme ve Koruma Vakfı (İZÖV) Başkanlığı görevini sürdüren Dr. Burhan Özfatura arasında geçtiğimiz ağustos ayında imzalanan protokolle yapımına başlanan Konak Engelsiz Yaşam Köyü’nünde sona yaklaşıldı. Eşrefpaşa Hastanesi’nin arkasında yer alan ve Alman Kulesi olarak bilinen vakıfa ait tesislerde oluşturulan Konak Engelsiz Yaşam Köyü'nün resmi açılışının da bir ay içinde yapılması planlanıyor.

'Büyük eksiklikti'

Narlıdere'de belediye başkanlığı yaptığı dönemde engellilere yönelik yaptığı projelerde dikkat çeken Batur, “Yol, su çalışmaları belediyelerin zaten yapması gereken çalışmalar. Belediyelerin sosyal yaşantıya dokunması lazım. Bunların en başında engelli bireylere dönük çalışmalar geliyor. Konak’ta engellilerimiz için hiçbir çalışmanın olmaması en büyük eksiklikti. Göreve geldikten hemen sonra engellilerle, engelli dernekleriyle irtibatımızı sağlayacak engelli masası kurmuştuk. Şimdi de Konak’ın en büyük ihtiyaçlarından biri olan ‘Engelsiz Yaşam Köyü’ projemizi hayata geçiriyoruz” dedi. Proje hakkında da bilgiler veren Batur şunları söyledi; “Proje içinde çocukların el becerilerini geliştirecekleri ağaç evler bulunuyor. ‘Engelsiz Yaşam Köyü’ içinde akşam bakım merkezi yer alıyor. engelli çocuklarımızı evlerinden alarak merkeze götüreceğiz, tüm engelliler çalışmalardan ücretsiz olarak yararlanacaklar. Konak’ta tüm engelleri ortadan kaldıracağız. Engelli dostu belediye olarak, her zaman yanlarında olacağız. Daha önce maalesef engellilere dönük böyle bir şey yapılmamış. Ama ben engelliler konusunda çok hassasım.”

Kampüste neler var?

Psiko-Sosyal Destek Merkezi

Engelli çocuğa sahip olan ailelerin eğitim, sağlık, yasal ve sosyal hakları anlamında hem doğru yönlendirilmesi, hem de aileye psiko-sosyal destek hizmeti vererek bu süreci daha çabuk atlatması, kabul ve uyum sürecine geçişlerinin sağlanması için bu merkez psikologları, sosyologları ve psikolojik danışmanlarıyla İzmir geneline ücretsiz hizmet verecek.

Mesleki Eğitim ve İstihdam Birimi

Mesleki Eğitim ve İstihdam Birimi’nde 18 yaş üstü zihinsel engelli ve otizmli bireylere Konak Belediyesi ve Türkiye İş Kurumu işbirliğiyle çeşitli meslek kursları düzenlenecek. Kursların sonunda da yine İŞ-KUR ile işbirliği yapılarak öncelikle Konak ilçesi olmak üzere İzmir'de işe yerleştirilmeleri sağlanacak.

Eko Çiftlik ve Sosyal Yaşam Merkezi (İZKA)

Narlıdere Zihinsel Engelliler Derneği'nin İzmir Kalkınma Ajansı ile başlattığı bu projenin uygulama alanı ‘Engelsiz Yaşam Kampüsü’ olacak.

Kreş ve Gündüz Bakım Merkezi

Ülkemizde engelli tanısı almış okul öncesi dönemi çocukların gidebilecekleri kreş ve anaokullarının olmamasından yola çıkarak kampüste engelli çocukların tam gün süreyle devam edebilecekleri bir kreş ve gündüz bakım evi yer alacak.

Niyazi Ersoy Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi

Özel eğitime gereksinim duyan zihinsel, bedensel engelli ve otizmli çocuklara özel eğitim, rehabilitasyon ve fizyoterapi hizmeti verilecek.