Haber/ Didar DEMİRCİ

Manisa’da faaliyet gösteren Polidoro Yanma Sistemleri A.Ş. bünyesinde çalışan beş kadın işçi, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal İş Sendikası'na üye olmalarının ardından Kod-29 ile işten çıkarıldı. İşten çıkarılanlar arasında olan ve yedi yıldır Polidoro’da vardiya amirliği yapan Simge Vardaroğlu, “Anayasal hakkımızı kullanarak DİSK Birleşik Metal İş Sendikası'na üye olduk. Sonrasında işten çıkarıldık. İşten çıkışımızı Kod-29 üzerinden verdiler. Bununla ilgili soru sorduğumuzda da bize, ‘Siz anayasal hakkınızı kullandınız. Biz de anayasal hakkımızı kullanıyoruz’ dediler” diye konuştu.

Firmada 20 kişinin çalıştığını ve bir çoğunun sendikaya üye olduğunu dile getiren Vardaroğlu, “Sendikaya girdiğimiz için caydırma politikaları başlatıldı. 5 kişi işten çıkardılar. Toplam 20 kişi çalışıyorduk. Biz zaten çok küçük bir firmaydık. İlk günden beri oradayım. İlk elemanlarındanım. Arkadaşlarla beraber bir karar alındı. O şekilde sendikaya üye olduk. Patronlarımız bizimle hiç konuşma gereği duymadı. Noter üzerinden kağıtlarımız gönderildi. İşten çıkardılar. Elimize gelen kağıtlarda bizi 25/2’nin (b) ve (h) bentlerinden çıkardıkları yazıyordu. Bu nedenle çok üzgünüz. İş bulur muyuz? Bulamaz mıyız? Bilemiyorum. Ancak zor bulunur gibi görünüyor” sözlerini kaydetti.

'7 Yıllık emeğim var'

Vardaroğlu, işten çıkışının gerekçesinin Kod-29 olması nedeniyle çok zor durumda olduğunu, yeni bir iş bulmakta zorlandığını dile getirerek, şöyle devam etti: “Yaptığımız şeyden pişman değiliz. Çünkü biz anayasal hakkımızı kullandık. 7 yıllık bir emek söz konusuydu. Görev tanımında olmayan ne kadar iş varsa ben orada fazlasıyla yapıyordum. İşsizlik ödeneğine başvurduk. Kod-29’dan atıldığımız için işsizlik ödeneği de alamadık. Neden işten çıkarıldığımızı sorduklarında olumsuz bir şey olarak orada görünecek. Bu durumu anlatamazsınız. Bu pandemi şartlarında işçi alırken sıkı bir elekten geçiriyorlar. Biz de bu şartlar altında o elekten geçmeye çalışacağız.”

‘Kıdem tazminatı vediler’

Kod-29 ile işten çıkarılan kişiler, çalıştıkları kurumdan hiçbir şekilde hak talebinde bulunamıyor. Ancak, Vardaroğlu’nun iddiasına göre çalıştıkları Polidoro firması kendilerine kıdem tazminatı ödedi. Konuya ilişkin Vardaroğlu, “Kıdem tazminatını da verdiler. Mağduriyetlerini giderdik diye düşünüyorlar. Ama mağduriyet parayla mı gideriliyor? Sen benim taş çatlasın bir yılımı kurtardın! Peki ya benim geleceğim? Bizim gerçekten derdimizin para olduğunu mu düşünüyorlar? Bizim derdimiz parasızlık değil, biz zaten çalıştığımızda paramızı alıyorduk. Ben güven çerçevesinde çalışalım derken onlar, beni güvensizlik nedeniyle işten attı. Böyle bir dünya var mı? Ben ekmek yedim orada. Davam da ekmek davasıydı. Sendikalı olmadaki bir diğer gerekçe de yeni işe girenle, 5 -6 yıllık çalışanlar aynı olmasındı. Yanlış bir şey yapmadık! Sendikada oturup sizden milyarlar alacağız diye bir konuşmamız da olmadı” ifadelerini kullandı.