Haber/ Didar DEMİRCİ

Marmara kıyılarında anormal bir şekilde görülen ve deniz yaşamını tehdit eden müsilaj (deniz salyası) sorunu giderek büyüyor. İstanbul’un yanı sıra Çanakkale ve Bursa illerinde de görülmesi vatandaşı endişelendirdi. ‘Ege Denizi için de risk var mı?’ sorusuna cevap veren Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihayet Bizsel, açık denizlerde ve okyanuslarda kısa süreli ve az yoğunlukta doğal müsilaj oluşumlarının görüldüğünü söyledi. Ancak kıyılarda görülen aşırı müsilajın kirlilik nedeniyle oluştuğunu dile getiren Bizsel, Türkiye’deki kıyıların çoğunda bu müsilajin farklı yoğunluklarda oluşabileceğinin altını çizdi.

'İzmir’de de görülebilir'

Zaman zaman İzmir kıyılarında görülen, halk arasında deniz marulu olarak bilinen yeşil su alglerinin de sudaki kirlilik nedeniyle oluştuğuna dikkat çeken Bizsel, müsilajın 1999’dan bu yana farklı yoğunluk ve sürelerde İzmir Körfezi’nde de görüldüğünü açıkladı. Bizsel, kıyılarda görülen bu oluşumlara denizlere deşarj edilen atıkların sebep olduğunu belirterek, “Fitoplankton olarak isimlendirilen mikroskobik organizmaların bazıları deniz tabanında yaşamayı tercih eder. Deniz tabanında uygun yaşam koşullarını sağlarken musilaji üretirler. Bu türler deniz içerisinden deniz yüzeyine taşınabilirler” dedi.

‘Adriyatik'te çözüldü'

Müsilaj sorununun Adriyatik Denizi'nde de görüldüğünü hatırlatan Bizsel, bu sorunun orada çözüme kavuştuğunu ve bilim insanları ile ortak bir çalışmayla Türkiye kıyılarında görülen müsilaj sorununun da çözülebileceğine dikkat çekti. Kıyılarda görülen müsilajın kirlilik nedeniyle olduğunu vurgulayan Bizsel, şöyle konuştu: “Kıyılarda insan etkisiyle müsilaj oluşuyor. Azot, fosfat bu türlerin besini. Bunları arıtmadan verirseniz zaman içerisinde bu tarz problemlerle karşılaşırsınız. Kıyıda ortaya çıkan müsilaj, doğal değildir. Kıyılarda oluşan müsilajda kesinlikle insan etkisi vardır. Kirliliğin önüne geçerek ve deniz suyunu arıtarak bu problemin önüne geçilebiliriz. Bu noktada hükümete, yerel yönetimlere ve en önemlisi vatandaşa büyük görev düşüyor.”

'Suları arıtmalıyız'

Marmara Denizi’nin dört bir yanını etkisi altına alan deniz salyasının (müsilaj), Ege Denizi'ne akmaya başladığı belirtildi. Uzmanların, 15 metre kalınlığında bir kütle olarak Ege'ye hareket ettiğini açıkladığı deniz salyasının, İzmir Körfezi'ne ulaşma ihtimali endişe yarattı. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Sunlu, “Türkiye denizleri birbiriyle bağlantılı ve etkileşim halinde. Sular birbirine karışıyor. Denizlerimizde sirkülasyon var. Suları arıtabildiğimiz sürece Ege'nin sahil kesimlerinde şu an için ciddi bir sıkıntı görünmüyor” diye konuştu.