Menemen Belediyesi'nin sokak hayvanlarına yönelik hizmetlerde sınıfta kalması ve STK'ların çözüm girişimlerinin de işe yaramaması üzerine, HAYTAP son çare olarak CHP Lideri'ne başvurdu.

İzmir'in Menemen Belediyesi, sokak hayvanlarına karşı görevlerini ihmal etmesi nedeniyle hayvanseverlerin en çok şikayet ettiği yerel yönetimler arasında yer alıyor. Halen kısırlaştırma merkezi kurmayan, veterinerlik hizmeti ile sınıfta kalan, sokaklarda çok sayıda hasta ve bakıma muhtaç hayvanın bulunduğu ilçe belediyesi ile şu ana kadar Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) nezdinde yapılan girişimler sonuçsuz kaldı. HAYTAP son olarak sokak hayvanlarının kanuna aykırı şekilde toplatılarak meçhule atılmaları yönünde aldıkları ihbar sonrasında, Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüğü'ne suç duyurusunda bulundu.
CHP'li Menemen Belediyesi ile ilgili sayısız şikayet ve suç duyurusunda bulunduklarını hatırlatan HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, son çare olarak konuyu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na taşıdıklarını anlattı.
Önder, Kemal Kılıçdaroğlu'na yazılı olarak konuyu aktararak şikayetçi olduklarını belirterek şunları aktardı: “Senelerdir İzmir-Menemen Belediyesi veterinerlik hizmeti vermediği, kısırlaştırma merkezi kurmadığı için, dilekçeler yazar, yardım isteriz. Menemen Belediyesi birkaç kilometre ötesinde Büyükşehir Belediyesi'ne ait devasa Sasalı Doğal Yaşam Parkı varken, kısırlaştırma merkezinden kat be kat daha pahalı olmasına rağmen hayvanat bahçesini kurup, 3 veteriner hekimi de burada görevlendirdi. Sadece 2 kez, milletvekillerimiz aracılığı ile randevu alabildik ve Başkan Tahir Şahin ve başkan yardımcıları ile görüşebildik. En son Kasım 2017'de 2 aya kadar geçici kısırlaştırma yeri açacakları, zabıta ile toplamanın durdurulacağı sözünü verdikleri halde, her gün zabıtanın başında veteriner hekim olmadan sokaktan toplama yaptıkları ve aldıkları köpekleri de dağa taşa attıkları şikayeti Federasyonumuza geliyor.”


ŞERO'YU HATIRLATTI


CHP Genel Merkezi'nin 2014 yılında belediyelere gönderdiği, sokak hayvanlarına yönelik yerel yönetimlerin sorumluluklarının aktarıldığı “Şero'dan Belediyelerimize Genelge”yi de hatırlatan Önder, “Yerel yönetimlerin maalesef bu genelgede yer alan maddeleri bilmemesi üzüntü verici. Mesela, Kısırlaştırma Merkezi açma görevi belediyelere aynı çöp toplamak gibi 2004 yılında 5199 sayılı kanunla verilmiş görevdir. Görevi ihmal ettiği için sokaktaki hayvan popülasyonunun artması köpeklerin suçu değildir” dedi. Kılıçdaroğlu'na yazdığı yazıda hayvanseverler ve STK'lar olarak CHP halkla ilişkiler biriminin de öneri ve fikirlere önem veren bir yaklaşımda bulunmadığını ve bu durumun kendilerini üzdüğünü aktaran HAYTAP İzmir Temsilcisi, “İzmir hayvanseverlerin en bol olduğu illerdendir. Bu olumsuz durum CHP oylarında çok etkili olacaktır. Sosyal medyaya girildiğinde, yazılanları ve tepkileri görmek mümkündür. Yine de bir kez daha 'umutsuz' olarak sizlerden yardım istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Önder, Kılıçdaroğlu'na gönderdiği dilekçenin değerlendirilmek üzere CHP'de yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun'a yönlendirildiğini; tüm hayvanseverler olarak Torun'dan konuyla ilgili dönüş beklediklerini bildirdi.