Haber/ Engin YAVUZ

Yaklaşık 300 bin ton kuru üzümün üretileceği Ege Bölgesi'nde 20 Ağustos'tan itibaren üzüm kesip sermeye başlayan üreticilerin yüzünü 10 liralık taban fiyat güldürdü. Üzüm sergisinde rastlayıp konuştuğumuz Turgutlulu üretici 75 yaşındaki Mustafa Can, “Geçen yıl da emeğimizin karşılığını aldık, bu yıl da iyi fiyat bekliyoruz” dedi. Kesime hazır hale gelen sultaniye üzümlerini bağ komşuları ile imece yaparak birlikte kesip, ortak alanlara serdiklerini belirten Mustafa Can, “Hava sıcaklığı böyle giderse üzüm 10-15 gün içinde kurur ve satışa hazır hale gelir” diye konuştu.

Manisa'da birkaç gün önce çekirdeksiz üzüm sezonu açılışını yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin “Kuru üzümün piyasa fiyatı 10 lira civarında. Fiyat düşecek gibi olursa bakanlık olarak devreye girer, gereğini yaparız” dediğini hatırlatan Can, “Geçen yılki fiyattan memnun kalmıştık. Bu yıl da kuru üzümü 10 liradan satarken cebimize biraz para girecek. Bakanımızın sözünde duracağına inanıyoruz” ifadesini kullandı.

300 bin tonluk üretim

Edinilen bilgiye göre bu yıl 4.2 milyon tonluk yaş üzüm ve yaklaşık 300 bin tonluk kuru üzüm üretimi öngörülüyor. Kuru üzümün büyük bölümü Ege Bölgesi'nde üretiliyor. Alaşehir bölgenin en önemli üretim merkezlerinden biri. Alaşehir'de 185 bin dekar bağdan 60 bin ton kuru üzüm elde ediliyor. Saruhanlı'da 39 bin ton, Sarıgöl'de 24 bin ton, Manisa'da 33 bin ton, Denizli Çal'da 14 bin ton, Salihli'de 50 bin ton kuru üzüm üretiliyor. Manisa ve ilçelerinde yaklaşık 50 bin aile geçimini kuru üzüm üretiminden sağlıyor. Verilere göre 2018 yılında, Manisa'da toplam üzüm üretimi 1 milyon 234 bin 577 tona ulaştı. Manisa, Türkiye'deki kurutmalık üzümün yüzde 85'ini, sofralık üzümün yüzde 20'sini üretiyor.

Ege'de üretilen 300 bin ton kuru üzümün 50-70 bin tonluk bölümü iç piyasada tüketiliyor, geri kalanı ihraç ediliyor. Türkiye dünya kuru üzüm ihtiyacının yarısını karşılıyor. Geçen yıl çeşitli ülkelere 611 milyon dolarlık kuru üzüm ihracatı gerçekleştirildi.

İşçiler de kazandı

Bu arada bölgenin en önemli ihracat ürünü üzümde işçi yövmiyeleri de belirlendi. Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, "Yevmiye ücretleri, üzüm kesme 70 lira, sergi 80 lira, üzüm çekme ve sepetçi 90 lira, üzüm bandırma 100 lira olacak" dedi. Yalvaç, 'dayıbaşı' ücretinin ise 5 lira olduğunu ve açıklanan fiyatlara dahil olduğunu söyledi.

Ruslara ilaçsız üzüm

Salihli'de bir üzüm sergisinde kurumaya bırakılmış üzümler arasındaki renk farklılığı dikkatimi çekti, sordum... Dediler ki: Yeşil renkli üzüm, potasyum karbonata batırılmış üzüm, potasalı... Kehribar renkli olansa potasasız. Çünkü Ruslar öyle istiyor.

15 yıldır aynı fiyat

Geçen ay büyük bir orman yangını atlatan Efemçukuru'nda da sofralık üzüm hasadı sürüyor. 7-10 bin dekarlık arazide sofralık kara üzüm yetiştirildiğini belirten üreticilerden Nurettin Balcı, “Bölgede 4 bin ton üzüm üretiliyor. Gübrenin fiyatı bir yılda 60 liradan 130 liraya çıktı ama, biz üzümü neredeyse 15 yıldır aynı fiyata, 4 liraya satıyoruz. Daha yüzümüz gülmedi” dedi.