KESK, TBMMye sunulan istihdam paketinde iş sağlığı ve güvenliği (İSG) uzmanı bulundurma zorunluluğunun kamu kurumları ve 50’den az çalışanı olan işyerlerinde 3 yıl daha ertlenmesine tepki gösterdi. 2012 yılında yürürlüğe giren söz konusu düzenleme, daha önce de defalarca ertelenmişti. KESK pandemi koşullarında bu ertelemenin kabul edilemeyeceğini vurguladı.

İktidarın 2012 yılında yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile kamu emekçileri de dahil olmak üzere tüm çalışanların İSG hakkının korunacağını iddia ettiği hatırlatılan açıklamada, ancak yasa kapsamının yıllardır yapılan değişiklikler ve ertelemeler nedeniyle dar bırakıldığı ifade edildi. Öncelikle ev hizmetlerinde çalışanlar, afet ve acil durum birimlerinin müdahale faaliyetlerinde çalışanlar, Türk Silahlı Kuvvetlerinde ve genel kolluk kuvvetlerinde çalışanlar gibi milyonlarca çalışanın daha baştan yasa kapsamı dışında bırakıldığı belirtilen açıklamada, “Geriye kalanlar için ise tehlike sınıflarına, çalışan sayısına, kamu-özel ayrımına göre aşamalı bir geçiş öngörülmüştür. Ancak söz konusu geçiş aşamalarının tarihleri sürekli ertelenmiştir.  Buna göre yasanın kamu kurumlarında ve 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yürürlüğe giriş tarihi sekiz yılda tam üç kez ertelenmiştir” denildi.

Milyonlarca kamu emekçisi ve işçinin en temel hakları olan işçi sağlığı ve güvenliği hakkından OHAL dönemi ürünü torba yasalarla 8 yıl mahrum bırakıldığı belirtilen açıklamada, “Böylece sağlık hizmetleri başta olmak üzere kamu kurumları tarafından verilen bazı hizmetler tehlikeli ya da çok tehlikeli olarak sınıflanmış olmasına rağmen, kamuda çalışan milyonlarca emekçinin sağlık ve güvenliği görmezden gelinmiştir” denildi.

Kurul var, hekim yok

Ertelenen düzenlemeler sonucunda kamu işyerlerinde yıllardır İSGK’ların olduğu ancak işyeri hekimlerinin ve iş güvenliği uzmanlarının olmadığı gibi tezat bir durum yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, Meclis’e sunulan yeni yasa teklifiyle milyonlarca kamu emekçisi ve işçiden 3 yıl daha beklemelerinin istenmesine teki gösterildi. Açıklamada, “Oysa pandemi koşulları tehlikeli ve çok tehlikeli sınıflarda aylardır gecelerini gündüzlerine katarak fedakârca çalışan sağlık emekçileri başta olmak üzere tüm kamu emekçilerinin İSG’ye olan ihtiyacını çok daha yakıcı hale getirmiştir.  Dolayısıyla her İSG ertelemesinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi açığı gerekçesinin ardına saklananların 8 yılda çözemedikleri sorunun sebebi olarak 5 aydır süren pandemiyi göstermelerini kabul etmek mümkün değildir. KESK olarak siyasal iktidarı öncelikle iktidarı dünyayı saran pandemi koşullarında milyonlarca kamu emekçisinin ve işçinin sağlığını ve güvenliğini göz göre göre tehlikeye atan,  iş kazalarına davetiye çıkaran yasa teklifini derhal geri çekmeye, çalışanları daha fazla korumasız hale getiren politikalara son vermeye çağırıyoruz” denildi.