KESK üyesi emekçiler, asgari ücret ile yoksulluk sınırındaki ücretlerden alınan vergi diliminin yüzde 10'a indirilmesi ve ek zam talebiyle tüm yurtta eylemler düzenledi. Emekçiler, asgari ücrete kadar olan tüm ücretlerin vergi dışı bırakılmasını talep ederken asgari ücretten yoksulluk sınırı rakamına kadar olan ücretlerin de birinci vergi diliminde sabitlenmesini, birinci vergi dilimi oranının yüzde 10'a düşürülmesini istedi.

İşçiyi gözetmiyor

KESK İzmir Şubeler Platformu, “vergide adalet” diyerek eylem düzenledi. Platform üyeleri, “Vergide adalet insanca bir ücret" ve “Sermayeye değil emekçiye bütçe" sloganları attı. Basın açıklamasını okuyan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven tüm sendikalara yoksulluğa ve krize karşı miting çağrısı yaptı. KESK olarak bütçe taleplerini açıklayan işçiler eski Sümerbank önünde bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi. Emniyet güçleri basın açıklamasına slogan yasağı getirdi. Yasağa rağmen kamu emekçileri, vergi adaleti taleplerini sloganlara yansıttı. Basın açıklamasını okuyan Mustafa Güven, en düşük maaş alan kamu emekçisine Temmuz zammının 70 TL olarak yansıdığını; Eylül ayından itibaren yeni vergi dilimine girmesiyle yapılan kesintinin ise 200 TL’ye ulaştığını söyledi. Güven, şöyle devam etti: “Vergi reformu yasa tasarısında ağır vergiler altında ezilen emekçi kesimini gözeten hiçbir düzenleme bulunmamaktadır. Tek derdi daha fazla vergi geliri elde etmek olan iktidarın, bu vergileri kimlerden, nerelerden toplayacağına ilişkin tahmin yapmak için kâhin olmaya gerek yok. Hala sermayeyi koruyan kollayan düzenlemeleri hayata geçirme derdinde olan iktidar, kurumlar vergisini yüzde 22 den yüzde 18’e indiriyor. Hazineyi doldurmak için bulduğu tek çare, ücretlilerden daha çok gelir vergisi kesintisi yapmak, dolaylı vergileri daha da arttırmak.”

Yoksullaşmaya hayır

“Devletin tekelinde olan elektriğe, doğalgaza, akaryakıta, çaya ve şekere yapılan fahiş zamları enflasyona yansıtmayan, gözümüze baka baka türlü oyunlar çevirenlerin, memura, emekçiye, asgari ücretliye gelince, IMF’nin emrine uyarak ‘öngörülen enflasyon’ oranında düşük zam yapmasını kabul etmiyoruz” diyen Güven, artışın yüksek olduğu kalemlerin başında savunma ve Cumhurbaşkanlığı bütçesi geldiğini söyledi. Güven, “Artık yeter. Bıçak kemiğe dayandı. Hep birlikte yoksullaşmaya hayır diyelim. Orta oyununu andıran bir gösteri ile tek taraflı olarak kamu hakem kurulu tarafından onaylanan toplu sözleşme hükümsüzdür. Açlık sınırına yakın maaş alan kamu emekçisinin maaşındaki erime hemen karşılanmalıdır. Bütçe kanununa eklenecek bir madde ile kamu emekçisine ve emeklisine ek zam verilsin” çağrısında bulundu.

Kaynakların savaş ve rant için değil, halk için, barış ve demokrasi için kullanılması, emekçilerin insanca yaşam taleplerini içermesi için mücadele kararlılıklarını sürdüreceklerini belirten Güven, “Tüm emekçileri ve halkımızı ağırlaşan yaşam koşullarına, hayat pahalılığına, insafsız vergi düzenine ve yoksullaşmaya karşı demokratik ve adil bir ülke için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi.