Haber/Serap Dikmen AHMETOĞLU - Evde ağır engelli bakımı yapan kadınların sosyal sigorta sistemi içine alınarak emeklilik hakkı kazanabilmesi için çalışmalara 10 ay önce başladıklarını belirten EAGD Başkanı Şenay Keçeci, “Change.org üzerinden başlattığımız kampanyada 30 bin imzaya yaklaştık, kısa bir sürede 50 bine ulaşarak hazırlanacak yasa değişikliği teklifiyle beraber bu imzaları TBMM’ye sunmayı hedefliyoruz. Herkesi, kampanyamızı imzalamaya ve imzayı sosyal medya hesaplarından ve mesajlar yoluyla paylaşarak yaygınlaştırmaya çağırıyoruz. Bir imza ile bir kadının hayatına dokunun” dedi.

Türkiye’de 600 bin civarında bakıma gereksinimi olan ağır engelli çocuğun yaklaşık 550 bininin bakımını yapan kadınların, politika belgelerinde, siyasi partilerin vaatlerinde, sivil toplum örgütlerinin çalışmalarında kadınların adının anılmadığını vurgulayan Şenay Keçeci, şunları söyledi:

“Dünya Sağlık Örgütü, 2011 yılında yayınladığı Dünya Engellilik Raporunda nüfusun %10-12’sini oluşturan engelli bireyleri, görünmeyen en büyük azınlık olarak tanımlandı. Engelliler içinde daha fazla görünmeyen engelli çocuklar, onların içinde de en fazla görünmeyen evde ağır engelli çocuk ve bireylere bakım veren kadınlardır. Varlıkları, yaşadıkları zorluklar, geleceksizlikleri hakkında hiç kimsenin bilgisi ve fikri yok. Bakım veren kadınlardan onlarcasının ameliyatını ertelemek zorunda kaldığını, okulunu ya da işini bıraktığını, ben ölürsem çocuğum ne olacak diye endişelendiğini kimse görmüyor. Bir annenin çocuğum ölürse bakım maaşım kesilecek, ben o zaman ne yapacağım demek zorunda kaldığını da kimse bilmiyor.”

Türkiye’nin engelli birey ve çocuk sayısı konusunda net bir veri ile engelli politikasının bulunmadığının büyük eksiklik olduğuna dikkat çeken. Coşkun Gök, ağır engelli bakımının devlet tarafından üstlenilmesi gerektiğini fakat devletin bu işi ailelere ailelerin de kadınlara bıraktığını belirterek ülkemizde 550bin ağır engelli bireyin bakımının kadınlar tarafından yapıldığı, bu kadınların da %85’inin herhangi bir sosyal güvencesi olmadığını hatırlattı.

Devletin engelli bakımını kadınlara asgari ücretin altında bir ücretle ve sosyal güvence sağlamadan yaptırdığını belirten Coşkun Gök, bu durumun anayasaya ve temel insan haklarına aykırı olduğunu anlatarak engelli bakımı yapan kişilerin sosyal güvencelerinin sağlanması için sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından karşılanması ve bu kişilerin emeklilik haklarının sağlanması gerektiğini belirtti.

change.org Uzmanı Eda Yılmaz’ın imza kampanyası, Yasama Derneği Üyesi Kerim Polat’ın yasa değişikliği teklifi sürecine dair bilgilendirmelerinin ardından gerçekleştirilen atölye gruplarında, 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler, 5378 Sayılı Engelliler Hakkında, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası, 4857 Sayılı İş kanunlarında değişiklik tasarısı ön çalışmaları yapılmasının ardından Mevzuat Hazırlık Komisyonu oluşturuldu. Av. Turhan İçli, Av. Şenal Sarıhan Av. Ali Kılıç, Av. Merve Bayram ve Av. Hasan Tatar’dan oluşan komisyonun yasa değişikliği ön hazırlıklarını yapacak sonrasında Yasama Derneği’nin kanun değişikliği tasarısı haline getireceği çalışma milletvekilleri tarafından TBMM başkanlığına sunulacak.