Ekoloji Birliği, Kazdağları'nda yapılmak istenen altın madenciliği ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Alamos Gold'un sahibi olduğu Kirazlı Altın Madeni Projesi ile Kirazlı ile birlikte 25 kilometrelik bir havzada iki projesi daha olan şirketin, Kazdağları'nın kuzeyinde 195 bin ağaç kestiği ve ÇED raporuna aykırı şekilde davrandığı belirtilen açıklamada, “Kazdağları ve çevresinde ikisi işletmede olmak üzere farklı uygulama süreçlerinde 40'dan fazla başta altın ve gümüş olmak üzere metalik maden projesi bulunuyor. Bu projeler kadar en az 100'den fazla arama ruhsatının olduğu da biliniyor. Tüm projeler hayata geçtiğinde Kaz Dağları'nın varlığından söz etmek mümkün olmayacak. Daha arama aşamasında doğaya ciddi zarar veren projelerin, ne yazıkki işletme aşamasına geçtiğinde, tam bir doğa yıkımı ve talanına dönüştüğünü gördük" denildi.

195 bin ağaç kesildi

Şirketin, Kazdağları'nın kuzey eteğinde doğal ve sosyal yaşamı bitireceği ifade edilen açıklamada, “Projenin daha ilk adımını oluşturan doğal örtünün yok edilmesi aşamasında ÇED raporuna aykırı bir şekilde, uydu görüntüleri üzerinden yapılan incelemeler ile 195 bin ağacın kesildiğine tanık olduk. Oysa ÇED raporunda 45 bin ağacın kesileceği öngörülmüştü” ifadeleri kullanıldı. Altın madenciliği sürecinin sadece doğanın yok edilmesinden ibaret olduğunu belirtilen açıklama, şöyle devam etti:

Ruhsatlar iptal edilsin

“Hukuki süreç tamamlanmadan gayri sıhhı müessese izni ve işletme izni alan, ÇED raporunun güvenirliliğini ve geçerliliğini yitirdiği, Çanakkale’nin tek su kaynağını, verimli tarım ovalarını ve Kazdağları'nın doğasını yok edecek proje için Çevre ve Şehircilik Bakanı'nı acilen göreve çağırıyoruz. Kirazlı Altın Projesi daha fazla doğa yıkımına yol açmadan acilen durdurulmalı ve bu projeden vazgeçilmelidir. Usulsüz ve hukuka aykırı bir şekilde bu belgeleri imzalayanlar hakkında işlem yapılmalıdır. Bizler çok iyi biliyoruz ki, altın madenciliğinde hiçbir kamu yararı yoktur. Karı, çoğu çok uluslu şirketlere, riski ve zararı da halkadır. Altın madeni çıkartılan hiçbir ülke zenginleşmemektedir. Artık yeter. Kirazlı Altın Madeni acilen durdurulsun. Kaz Dağları ve diğer bölgeler için verilen tüm altın madeni ruhsatları iptal edilsin.”

Araştırma önergesini AKP ve MHP reddetti

CHP’li vekillerin Meclis’e taşıdığı, Kazdağları’ndaki siyanürlü altın madeni çalışmalarının yarattığı doğa katliamıyla ilgili Araştırma Komisyonu önergesi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan ve 25 CHP’li vekilin imzasıyla Atikhisar Su Havzası’nda maden şirketlerinin yarattığı doğa katliamının araştırılması için komisyon kurulmasını içeren araştırma önergesi, TBMM Genel Kurulu’na geldi. Ceylan, Çanakkale ve Balıkesir’de tarımla uğraşan 800 bin kişinin feryadını dillendirdiklerini, siyanür madenciliğine izin verilerek insanların temiz su kaynaklarının ve gıda güvenliğinin yok edildiğini, yine şirket eliyle 196 bin ağacın katledildiğini söyledi. Ceylan’ın konuşmasının ardından önergenin oylamasına geçildi. Araştırma önergesi talebi, AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildi.