Haber/ Gökçe ADAR 
Torbalı Farmel Tarım şirketinde çalışan Gökhan Dağdeviren, fabrikadaki miksere yem boşaltımı sırasında makineye sıkıştı. Kolu makine içerisinde kalan Dağdeviren'in iş arkadaşı, makinenin düğmesine basarak durmasını sağladı. Dağdeviren'e ilk müdahale Özel Medifema Hastanesi'nde yapıldı. Adli vaka tutanak formu tutulan Dağdeviren'in, çalıştığı fabrikada yeni işe başladığı ve deneme süresinde olduğu için sigortasız çalıştırıldığı öğrenildi. Katip Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilen Dağdeviren, doktorların isteği üzerine 10 gündür hastanede uyutuluyor. Hayati tehlikesi devam eden Dağdeviren'e müdahale ise henüz yapılmadı. Sol kolunda ezilme meydana gelen Gökhan Dağdeviren'in, edinilen bilgilere göre; sinirlerinde doku kaybı ve ezilme mevcut. Yüzünde ve ayaklarında kırıklar var. Akciğeri ise zedelenmiş durumda.  Dağdeviren hayati tehlikeyi atlatsa bile, kol ve bacaklarında hasar kalma riski yüksek. Öte yandan Dağdeviren'in, çalıştırdığı makine konusunda deneyimsiz olduğu bilgisi alındı. Firma yetkilileri ise, konuya dair açıklama yapmadı.

Koruyucu önlemler zorunlu 

İzmir Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu Başkanı Mutlu Burak Paksoy, bu durumun Türkiye'de fazlasıyla yaşandığına dikkat çekerek, fabrikaların deneyimsiz işçiler için işe başlama eğitimi vermesinin zorunlu olduğunu söyledi. Yaşanılan bu durumun hukuka aykırı olduğunu da söyleyen Paksoy, İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği'ne göre; çalışanların fabrikalarda makinaya sıkışmasını önleyecek koruyucuların bulunmasının zorunlu olduğunu ifade etti. Paksoy, şöyle devam etti: “İşçilerin sağlık ve güvenliği açısından önemli bir tehlike oluşturabilecek, işçilerin makinanın herhangi bir bölümüne sıkışması riskine karşı uygun koruma önlemleri almak işverenin sorumluluğundadır. Makinaların hareketli parçalarıyla mekanik temas riskinin kazaya yol açabileceği hallerde; makina, tehlikeli bölgeye ulaşmayı önleyecek veya bu bölgeye ulaşılmadan önce hareketli parçaların durdurulmasını sağlayacak uygun koruyucular veya koruma donanımı ile donatılması zorunludur.”

Sıkışma en sık rastlanan kaza 

Fabrikalarda yaşanan en sık kazalardan birinin sıkışma olduğunu söyleyen Paksoy, “Fabrikalarda makinaya sıkışma en sık rastlanan iş kazalarındandır. Sigortasız çalıştırmanın mazereti olamaz. Özel firmalarda sendika olmadığı veya çalışanların büyük çoğunluğu sendikasız çalıştığı için sigortasız ve güvensiz çalışma sistemi var. Tüm özel firma çalışanları sendikalı olsa iş kazaları azalır” diye konuştu. İş kazası sebebiyle pek çok işçinin hayatını kaybettiğini ifade eden Paksoy, geçen yıl bin 736 işçinin iş kazası sebebiyle hayatını kaybettiğini söyledi. Paksoy, ölen işçilerin yüzde 98'inin sendikasız olduğunu vurguladı.

Denetimler yetersiz 

Türkiye'de fabrika denetimlerinin yetersiz olduğunu ve işyerlerinin sadece yüzde 0,6'sının denetlendiğini söyleyen Paksoy, “Türkiye'de 2018 Ocak ayı itibarıyla 1 milyon 874 bin iş yeri bulunmaktadır. Bunların 600 bini 'tehlikeli' ve 'çok tehlikeli' sınıfta yer almaktadır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde ise 970 iş müfettişi, 120 denetmen görev yapmaktadır. 12 bin 649 işyeri denetlenmiş, yani işyerlerinin sadece yüzde 0,6’sı denetlenmiştir. İşyeri çok, iş müfettişi ve denetme sayısı az, dolayısıyla ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği denetimi yeterince yapılamamaktadır” dedi.