Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk Şahindere Mahallesi’nde, son günlerde yaşanan su kesintisi ve suların kirli akması mahalle halkını isyan ettirdi. Su kirliliğinin nedeninin altın arayan madenlerin yer altı sularını kullanması olduğunu söyleyen mahalleli, yaşanan su sıkıntısını ise yaz aylarında nüfusun artmasına bağlıyor. Belediye kurumu BASKİ’nin konuyla ilgileneceğini ve tahliller yapacağını söylediğini fakat bunu gerçekleştirmediğini, yetkililerin halkın sağlığına önem vermesi gerektiğini belirten mahalleli, “Her yerinde su kaynakları fışkıran Kaz Dağlarının eteklerindeyiz ama temiz su içemiyoruz” diyor.

"Yerel yöneticiler halka temiz su sağlamak zorunda"

Konuyla ilgili konuştuğumuz Şahindere Mahalle Meclisi Sözcüsü Hıdır Yavuz, özellikle su kesintilerinin ve su kirliliğini, yaz mevsiminde yoğunlaşan nüfus yoğunluğu ve uluslararası altın şirketlerinin, yer altı suların kullanarak ekolojik dengeyi bozmasına bağlıyarak; “Koronavirüs salgının yaygınlaştığı bu dönemde hijyen ve temizliğin ne kadar önemli olduğunu göz önünde tutarsak suların kesilmesi veya kirlenmesinin insan sağlığını nasıl etkileyeceği aşikardır. Bu nedenle de mahalle meclisindeki birçok arkadaşımız BASKİ’Yİ arayarak sıkıntılarını dile getirdi. BASKİ cevap olarak konu üzerinde duracaklarını  çalışmaların başladığını, arayanların adreslerine de gelip yerinde tahlil yapacaklarını beyan  etmiş. İlçemizde her yaz nüfus olmaktadır. Kaz Dağlarının her tarafından su fışkırmasına  rağmen temiz su içememenin sıkıntısını yaşıyoruz. Yerel  yöneticiler halkına temiz su sağlamak zorundalar. Yeni önlemler alınmadığı takdirde önümüzdeki yıllarda su kesintisi, su kirliliği daha da büyüyecektir. Kurumlar koordineli bir çalışma yürütmek zorundadırlar” diye konuşuyor. 

"BASKİ’nin önünde toplanıp sesimizi duyurmalıyız"

Mahalle Meclis Üyesi Fatoş Altaş ise mart ayından bu yana içme sularında sorun yaşandığını ifade ederek şunları söylüyor; “Demlediğimiz çaylar bulanık, bulaşık makinesinden çıkan bulaşıklarımız kireçle yıkanmış gibi ve çizilmiş olarak çıkıyor. Ben kişisel olarak aradım. Gerekli incelemelerin yapılacağını söylediler fakat biz hâlâ bulanık çay içmek zorundayız ya da su satın almak zorundayız. Yetkililerden halkın sağlığına önem vermelerini ve bu konuda duyarlı olmalarını bekliyoruz. Ben emekli maaşımla her ay ekstradan 150 TL su parası veremiyorum. Bu soruna acil çözüm bekliyoruz. Gerekirse mahalle halkı olarak BASKİ’nin önünde toplanıp sesimizi duyurmalıyız.”

"Vatandaş olarak temiz suyun hakkımız olduğunu düşünüyoruz"

Mahalle Meclis Üyesi Şenay Yılmaz ise eskiden sahillerde mavi bayrak görünce mutlu olduklarını bunun yerel yönetimlerin insan sağlığına önem verdiği anlamına geldiği için kendilerine güven ve mutluluk verdiğini söyleyerek; “Peki şimdi ne oluyor. Bütün mahalle cümbür cemaat Alo 185’i arıyor ve ‘Sular sert, bulanık, kötü kokuyor’ diyerek ısrarcı oluyor. Alo185 ilgileniyormuş. Bir şişe suyu analiz etmek sonucu temizse yayımlamak; temiz değilse önlem almak ve süreci, atılan adımları paylaşmak çok mu zor? Evlerde beklettiğimiz sularda peltemsi maddeler oluşuyor. Kaygılıyız. Vergisini ödeyen bir vatandaş olarak temiz suyun hakkımız olduğunu düşünüyoruz. Kaz Dağları, koca İda, onlarca şelalenin çağladığı, doğal kaynakların olduğu yerde biz mahalle meclis üyeleri olarak Altınoluk’ta ‘sular kirli’ demeye utanıyoruz. Kamuoyunu suyuna, denizine, dağına, havasına, toprağına sahip çıkmaya çağırıyoruz” diyor.

"Yetkilileri su sorununa duyarlı olmaya çağırıyoruz"

“Doğal su kaynaklarına, derelere sahip Kaz Dağları (İda)’nın eteklerinde bulunan Altınnoluk’ta su sıkıntısı yaşıyoruz diye başladığı sözlerine, Mahalle Meclis Üyesi Kadriye Demirkan şöyle devam ediyor; “Çoğu mahallelerde su kesintisi var. Çeşmeden akan sular çok kireçli, kaynatıldığında tencerenin üstünde yağ tabakası oluşuyor. İçmeye ve çaya kullanamadığımız suyu yemeklere de güvenle kullanamıyoruz. 
Altınoluk’ta temiz, güvenilir, kireçsiz su için yetkililerin duyarlı olmasını ve bu konuya çözüm bulmalarını istiyoruz.”