HABER/ Gökçe ADAR

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasına karşı Konak eski Sümerbank önünde basın açıklaması gerçekleştirecekti. Ancak İzmir Valiliği, İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi gereğince engellenmesi, ayrıca 2911sayılı Toplantı ve Göster yürüyüşlerin ve etkinliklerin İzmir il sınırları içerisinde 10 gün sürüyle yasakladığını duyurmasının ardından basın açıklaması Ege Bölge Temsilciliği’nde gerçekleşti. Basın açıklamasını okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Ülke olarak bu sabah bir kez daha sivil darbeye uyandık. Demokrasinin temel ilkelerini durmaksızın ayaklar altına alan iktidar, Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanlarını görevden alarak yerlerine kayyum bir kez daha kayyum atadı. Belediye başkanları hakkında yürütülen adli-idari soruşturmalar bahane edilerek yapılan bu gasbın, demokrasiyle ve hukukun üstünlüğü anlayışıyla bağdaşır hiçbir yanı bulunmamaktadır. 31 Mart seçimlerinde halkın büyük çoğunluğunun desteğiyle seçilen belediye başkanlarının, Cumhurbaşkanı tarafından atanmış İçişleri Bakanının kararıyla görevden alınarak yerlerine yine Cumhurbaşkanı tarafından atanmış Valilerin getirilmesi, AKP’nin demokrasiye ve halk iradesine bakışının özetidir” dedi.

Demokrasiden yana tüm kesimleri mücadeleye davet eden Sarı, “Bu hukuksuz ve antidemokratik zihniyete karşı, tüm kutuplaştırma ve düşmanlaştırma çabalarına rağmen birleşik mücadelenin gücüne inanan emek ve demokrasi güçleri olarak, saldırıları birliğimizle püskürtebileceğimizi bir kez daha hatırlatıyor, demokrasiden yana bütün kesimleri faşizme karşı barış ve demokrasi mücadelesinde omuz omuza durmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Polis slogan attırmak istemedi


Grup basın açıklamasını okuduktan sonra JÜT İş Hanı önünde fotoğraf çekileceği sırada polis grubun dağılmasını istedi. Grup, fotoğraf çekilmeden dağılmayacaklarını söylemesi üzerine polis ile grup arasında gerginlik çıktı. Polis, grubun slogan atmasına izin vermedi. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, grubun olaysız bir şekilde dağılması için gruba seslendi. Emek ve Demokrasi Güçleri temsilcileri fotoğraf çekimi sonrası olaysız bir şekilde dağıldı.