Türkiye’de her gün yüzlerce evcil hayvan, kayboluyor. Gezi olayları sırasında kurulan Kayıp Köpek adlı platform ise, bugüne kadar 3 bine yakın canı mutlu sona kavuşturdu.

İstanbul’da yaşayan yatırım danışmanı Ceyda Keçeli, Kayıp Köpek adlı platformun kurucusu. Şakir adlı bir kedisi olan Keçeli, Türkiye’de kayıp hayvanların bulunması için özel bir platformun bulunmadığını fark ederek ‘Kayıp Köpek’i kurmuş. Keçeli, maceranın başlangıç noktasını şöyle anlatıyor: “Kayıp Köpek’i 2013’te kurdum. İlk başta Twitter hesabı olarak başladı. Kendi köpeğim kaybolduktan sonra ki ben köpeğimi buldum, böyle bir ihtiyaç fark ettim. Birkaç ilan açıyorsunuz, bakkala muhtara soruyorsunuz ama çok kısıtlı kalıyor. Elimizin altında teknoloji varsa neden kullanmayalım diye düşündüm. O dönemde Gezi olayları olmuştu. İnsanlar parka gidiyor, eylemlerin olduğu noktalarda köpekler korkup kaçıyor ve kayboluyordu. Onları paylaşarak başladım. Ve şunu farkettim, köpeği kaybolan insanlar ‘lütfen yardım edin’ diye sosyal medyadan çağrıda bulunuyor ama nerede kayboldu, cinsi ne, dişi mi erkek mi, o telaşla bu detayların hiçbirini yazmıyor. Dolayısıyla teknolojiyi kullanıyor ama bir yere varamıyor. Bunu Kayıp Köpek hesabı olarak belli bir formata soktum. ‘İstanbul Beyoğlu’nda veya İzmir Alsancak’ta dişi, tasmalı, golden cinsi bir köpek kaybolmuştur, telefon numarası şudur’ şeklinde ilanlar paylaşmaya başladım. O dönem 2 bin gibi bir takipçi sayısına ulaştım. Sonra Facebook sayfası da açtım.”


60 BİN TAKİPÇİ


Kayıp Köpek büyüdükçe, tek başına ilanlara yetişmek de zorlaşmış. Keçeli kendisine yardımcı olabilecek gönüllü arayışına girdiğini belirterek, “Arkadaşlarım devreye girdi, Facebook iletileri oluşturmaya başladılar. Ama baktım böyle olmuyor, bir web sitesi yazdırdım. Baya kafa patlattım bu işe, daha kolay nasıl yaparız, nasıl sistematik oluruz, daha çok insana nasıl yardımcı oluruz diye. Web sitesi 2014 sonunda devreye girdi. Siteye girdiğimiz ilan Twitter ve Facebook’ta otomatik paylaşılıyor. Web sitesini elimizde bir database olsun diye kurdum. Mesela bugün siz İzmir’de golden cinsi köpeğiniz kaybolursa, İzmir ve golden kelimelerini seçip arattığınızda, elimizdeki benzer tüm kayıp bildirimleri çıkıyor” diyor. Bugün 60 bin civarında takipçisi bulunan www.kayipkopek.com sitesine günde en az 40-50 ilan giriliyor. Site açıldığından bu yana 2 bin 925 canın ya sahibi bulundu ya da yuvalandırılarak mutlu sona kavuştu. Toplam 7 bin 566 kayıp ilanı açıldı. Halen 3 bin 721’i sahibini bekliyor, 2 bin 598 can ise yuva arıyor. Sitede üç ayrı kategori bulunuyor; Kayıplar, sahipsiz bulunanlar ve yuva arayanlar. Ceyda Keçeli şöyle devam ediyor: “Köpeği kaybolanlar gibi, sokakta kaybolmuş bir köpek görenler de bize başvuruyor. Köpeğini arayan kişi ilanı görürse hemen ilan sahibi ile iletişime geçiyor. Sitemizde ‘mutlu sonlar’ bölümümüz var, sahibine kavuşan veya yuva bulan hayvanlarla ilgili bilgiler yer alıyor. ‘Sizden gelenler’ bölümümüzde ise hikayeler var. Bu arada Kayıp Köpek olarak başladık ama artık ilanlarımız köpeklerle sınırlı değil. Kediler de var ve hatta bir keresinde bir papağanı bile bulduk.”

Tekirdağ’da kayboldu İstanbul’da bulundu


Ceyda Keçeli’nin Kayıp Köpek’i açtıktan sonra şahsi bir tecrübesi de olmuş. Şöyle anlatıyor: “2016’da İstanbul Kurtköy’de sahipsiz bir golden köpek buldum. Hemen siteye koydum. Bir saat sonra telefonum çaldı. “Köpeğime çok benziyor ama emin olamıyorum” dedi arayan kişi. Bunu söylemesinin nedeni de Tekirdağ Çorlu’dan arıyor olması. Kurtköy ve Çorlu birbirinden hayli uzak. Birkaç fotoğraf daha yolladım. Köpeğinin adının Tarçın olduğunu ve adını bildiğini söyledi. Köpeğe Tarçın diye seslendim ve hemen baktı. Bunu da söyleyince arayan kişi ‘geliyorum, bu benim köpeğim’ dedi. Geldi Çorlu’dan ve gerçekten de kendi köpeği çıktı. Muhtemelen köpek Çorlu’dan çalınmıştı ve satıldığı kişiler de bakamayıp Kurtköy civarında sokağa terk etmişti. Haftalardır aradığı köpeğini bu platform sayesinde buldu. Bu oluşumun bir etkisi olduğunu görünce, devam ediyorsunuz.”


Bir sponsorumuz olsa…


Web sitesinin tüm masraflarını kendi cebinden karşılayan Ceyda Keçeli, daha çok şey de yapmak istiyor ancak bunun için sponsor gerektiğini söylüyor. Keçeli, “Destek bulabilirsem daha çok şey yapabilmek mümkün. Sponsorumuz olsa eski fotoğraflar da sitede durabilir. Kullanıcıların kendi ilanlarını girebilecekleri, güncelleyebilecekleri bir sistem kurulabilir” dedi.

Köpeği tasmasız dolaştırmayın


Köpeklerin başlıca kaybolma sebebinin tasmasız gezdirmek olduğunu kaydeden Ceyda Keçeli, “Köpek bu, tasmasız parka götürdüğünüzde, iç güdülerine hakim olmayıp, bir şeyin peşinden koşturabiliyor ve siz onu bir anda gözden kaybediyorsunuz. Tabii ki çalınabiliyor da köpekler ev veya bahçeden. Ama benim gördüğüm, tasmasız gezdirmek kaybolma nedenlerinin başında. Hatta şunu bile gördüm. Kapıyı açıyorum, tuvaletini yapıp gelsin diye ama bu sefer dönmedi diyor mesela. Tabii ki gelmez. Köpeklerin mutlaka tasmalı gezdirilmeleri ve yalnız başlarına bırakılmamaları gerektiğine inanıyorum” dedi.