Bir yandan "Daha Yeşil Bir Türkiye İçin" sloganıyla Türk halkına içine çam tohumu konulmuş milyonlarca mektup gönderilirken, bir yandan Turgutlu Çaldağı'nda nikel madeni için onbinlerce çam ağacı kesiliyor.

Manisa'nın Turgutlu ilçesi, diğer adıyla "Kasaba", 150 bini geçen nüfusu ile Ege Bölgesi'nin Türkiye'nin en büyük ilçelerinden biri. Dünyanın en bereketli toprakları üzerinde kurulmuş olan Turgutlu, bu nedenle tarihi boyunca yurdun her yerinden sürekli göç alan, sahip olduğu toplumsal mozaik ile Türkiye'nin küçük bir kopyası gibi. Turgutlu, Dünyanın yedi tarım harikası bölgesinden biri olan Gediz Havzası'nın en bereketli topraklarının yer aldığı Manisa Ovası'nda zengin tarımsal üretimiyle ülke ekonomisine de büyük katkı sağlıyor.

2004 yılından bu yana ovanın 12 kilometre kuzeyinde kurulan nikel maden işletmesi tesisleri nedeniyle vahşi madencilik projesinin merkezi haline getirilmek üzere. Dünyanın hiç bir ülkesinde izin verilmeyen bir madencilik projesi,nikel madenciliği adıyla, bölgedeki 29.7 milyon ton nikel cevherini çıkarmak için bu toprakları 18 milyon ton sülfürik asitten geçirecek.


MÜCADELE SÜRÜYOR


Bu madenin faaliyete geçmesi durumunda, ülkenin gözbebeği verimli topraklar dünyada ilk kez uygulanmak istenen bir madencilik projesi için 18 milyon ton sülfirik asidin kullanılacağı bir kimyasal laboratuvara, bölgede yaşayan halk da bu laboratuvarda kobay haline dönüştürülmüş olacak. Dünyanın en bereketli topraklarında yaşadıklarının bilincindeki yöre halkı ise, tüm Gediz vadisini büyük bir çevre felaketi ile tehdit eden bu vahşi madenciliğe karşı yıllardır büyük bir yaşam mücadelesi veriyor.