Haber/  Didar Demirci

Her 1 Temmuz Kabotaj Bayramında İzmir Körfezinde karton tekne yarışı düzenleyen Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, bu yıl pandemi dolayısıyla gerçekleşemediğinden denize sembolik olarak bir karton tekne yüzdürüldü. Karton tekne üzerine meslek odalarının ve baronun seçim yasalarında yapılmak istenilen değişikliğe karşı tepki gösteren “Meslek Odalarına dokunma, Baroya dokunma” mesajları yer aldı.

DOĞAL YAŞAM ALANLARI RANTIN PENÇESİNDE

Sembolik karton tekne denize açılmadan önce TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Melih Yalçın, şu şekilde konuştu:

“Bugün 1 Temmuz Kabotaj Bayramı; TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu her Kabotaj Bayramı’nda tam bu noktada karton tekneler yarışı düzenliyor. Bu yıl 12’ncisi düzenlenecekti ancak pandemi koşulları nedeniyle biz bu yıl yarışı yapamıyoruz. Yarış yapmayacağız ama bugün karton tekne yarışından vazgeçmediğimizi ve bu konuda topluma vereceğimiz mesajlardan da vazgeçmeyeceğimizi belirtmek için temsili olarak burada kartondan tekne yaptık ve burada yüzdüreceğiz. Burada karton tekneler yarışı yaparken hep şunu söylemeye ve dikkat çekmeye çalışıyoruz; denizin İzmir için ne kadar önemli olduğunu, körfezin İzmir için ne kadar önemli olduğunu, ulaşım için de olsa doğal yaşam için de olsa ne kadar önemli olduğunu belirtmeye çalışıyoruz. Fakat diğer yandan da son yıllarda çokça artan özellikle doğal yaşam alanlarına yapılan rant projelerinin denizin, kıyıların, körfezin, tarım alanlarının, orman alanlarının rant projeleriyle tahrip edilmesine de dikkat çekmeye çalışıyoruz. Bugün aynı mesajları verirken bir şeye de dikkat çekmek istiyoruz! Bu mücadeleyi verdiğimiz sırada doğal yaşam alanlarımızın, denizin kıyılarının, körfezin korunması konusunda verdiğimiz mücadelede yakın bir dostumuz var, bir meslek odası, Baro! Onlarla bu hak mücadelesini çoğunlukla birlikte yürütüyoruz ve hepinizin bildiği gibi geçtiğimiz iki gün içerisinde baronun yasasına müdahale edilerek onların bu konuda yapmış olduğu mücadele engellenmeye çalışılıyor. Aynı zamanda baroya yapılan bu haksız müdahalenin, baroyu yok etmeye çalışılan bu müdahalenin doğru olmadığını, baronun da yalnız olmadığını belirtiyoruz. Baro ve tüm meslek odalarına yapılmaya çalışılan hem hükümet kanadından sözlü hem de yasayla yapılacak tüm saldırılara buradan karşı olduğumuzu belirterek bugünkü Kabotaj Bayramını kutluyoruz."