Haber/ Gökçe ADAR

İzmir'de Türkiye'nin ve dünyanın ilk engelli aikido takımını kuran Engin Ergin, Türkiye'den sonra, dünyanın ikinci engelli takımını Azerbaycan'da kurdu. Azerbaycan'daki engelli bireylerin aikido ile tanışmasını sağladığını ifade eden Ergin, "3 Eylül-10 Eylül tarihleri arasında kendi imkanlarımız ile 5. Dan 3. Kademe Türkiye Aikido Organizasyonu Antrenörü ve Engelliler için Japon Sanatları ve Sporları Kulübü Başkanı olarak ben ve 1. Dan Ercan Aydemir ile Azerbaycan'daki engelli kardeşlerimize ücret almaksızın aikido öğretmek için Azerbaycan'a gittik. Orada Engelsiz Düşünce Derneği'nin misafiri olduk. Türkiye'de neler yaptığımızı ve kardeş ülke Azerbaycan'da neler yapacağımızı ve hiç bir para talebimin olmadığını dile getirdim. Bakanlığa bağlı bir rehabilitasyon merkezinde ilk çalışmalara başladık. Aikidoyu çok sevdiler ve böylelikle Aikido Engel Tanımıyor Azerbaycan takımının ilk temelleri atıldı. Seçmeleri yaptık, ilk öğrencileri belirledik ve bir sonraki ziyaretimiz için tarih kararlaştırdık" diye konuştu.

Dersler onlıne

Aikido Engel Tanımıyor Azerbaycan takımının 15 kişiden oluştuğunu söyleyen Ergin, şöyle konuştu: “Seçmeler sonrası takım 38 kişiydi. Şu an 15 kişiyiz. İzmir'de aikido takım çalışmalarımızı her hafta Salı ve Perşembe günü yapıyoruz. Ben, haftanın iki günü Azerbaycan takımına antrenmanlarımızdan video gönderiyorum. Çalışmalarımız online olarak devam ediyor.”

9 Kasım-17 Kasım arası, Azerbaycan'a tekrar gideceğini ve İzmir'deki takımıyla birlikte gösteri yapacaklarını ifade eden Ergin, “Türkiye'deki takımımızdan arkadaşlar ile Azerbaycan'da gösteri yapmaya davet edildik. Milli Paralimpik Komitesi tarafından yapılan bu daveti Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay'a ilettik. Belediye başkanımızdan gri pasaport ricasında bulunduk. Seve seve destekleyeceğini söyledi. Karşıyaka Belediyesi Spor Kulübü Aikido Engel Tanımıyor takımı olarak 7 kişilik bir ekip olarak Azerbaycan'da 'Yenilmezler' adlı gala da gösteri yapacağız. Engelli sporcularımız da Azerbaycan'a aikido sayesinde gidecekler. Çok mutluyuz, ülkemizi gururla temsil edeceğiz” diye konuştu.

Sponsor ihtiyacı var

İzmir'de engelli aikido takımı kurarken tek amacının ülkesini temsil etmek olduğunu ve bunu Azerbaycan'da da gerçekleştirdiği için çok gururlu olduğunu ifade eden Ergin, sponsor bulabilirlerse iki ülke arasındaki ziyaretlerin çoğalacağını söyledi. Engelsiz aikido takımının kurulma aşamasından da bahseden Ergin, sözlerine şöyle devam etti: “2011 yılında engelli bireylere de aikido öğretmeye karar verdim. Engelli bireylere aikido dersinin verilmediğini biliyordum. O dönemde kalça çıkığı olan birine ücretsiz ders veriyordum. Bu abimden yola çıkarak engelli bireylere ders vermeye başladım. İlk başta hiçbir engelliye ulaşamadım. Daha sonra kim olduğuma dair, neden ders verdiğime ve aikidonun ne olduğuna dair çok soru aldım ve bir kulüp kurmaya karar verdim. Japon Sanatları ve Sporları Kulübü'nü kurdum. Daha sonra ise “Aikido Engel Tanımıyor” adında bir platform oluşturdum. Çeşitli organizasyonlarda yer aldık. Kapımız tüm engelli arkadaşlarımıza açık.”

Aikido nedir?

Aikido, bir "modern Japon savaş sanatı" dır. Japonya'daki diğer savaş sanatları gibi aikido sadece kendini korumak için değil, aynı zamanda ruhsal gelişim için de bir öğretidir. Aikido bükme ve fırlatma tekniklerinin kullanılması ve saldırganın gücünü ve hamlelerini ona karşı kullanılmayı amaçlaması bakımından, bir çok savaş sanatından ayrılır. Ayrıca karşı taraftakinin tutmasına, sarsmasına, itmesine, vurmasına izin vermeden onu ekarte edebilecek şekilde savunmayı ve tekrarlanan ataklara cevap verebilmeyi amaçlar ve uygulamaya sokar.