Karaburunlu kadınlar Kadına Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle pazaryerinde yaptıkları açıklama ile hukümete; “Evrensel değerlere sahip şiddetle mücadele programı uygulansın” çağrısı yaptı.

Haber / Mustafa OĞUZ

Karaburun Kent Konseyi Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma Günü nedeniyle; basın açıklamasını çarşamba günleri kurulan pazaryerinde yaptı. Kadınların açıklamasına erkekler de katılarak destek verdi. 25 Kasım 1960'da Dominik Cumhuriyeti'nde diktatörlüğe karşı direnen Mirabel kardeşlerin tecavüz edilerek öldürülmesinden bu yana, bu tarihin tüm dünyada kadınlar ve kız çocukları üzerinde giderek artan cinsiyete dayalı şiddete odaklanan bir gün halini aldığını anlatan Karaburun Kadın Meclisi Başkanı Zerrin Özirs Öztan, “Kadına yönelik şiddetin, 'kadınların itaatkar ve iffetli olmaları, ailenin bekası için şiddetin yükünü tek başlarına taşımaları' üzerine kurulan politikalarla önlenmesinin mümkün olmayacağını, yine kadınlar canlarından olarak göstermişlerdir. Evrensel değerler çerçevesinde oluşturulmuş, bütüncül bir cinsiyet eşitliği ve şiddetle mücadele programının uygulanması acil bir ihtiyaçtır” dedi.

İKTİDARA ÇAĞRI

Öztan, kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılmasında öncelikle devletin ve siyasi iktidarın tüm kurumlarıyla sorumluluk üslenmesi gerektiğine dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti: “Biliyoruzki kadına yönelik şiddetin gerisinde ataerkil kültür ve politikalar bulunmakta. Türkiye'de kadınlar, yıllardır inatla, bu cinsiyetçi poltikalarla mücadele ediyor. Toplumda farkındalık yaratıyor. Kadın cinayetlerini önlemek için savaşıyor. Şiddet gören kadınların yeniden ve özgüvenle ayağa kalkmaları için örgütler kuruluyor. Kadınlar arası dayanışmayı yüceltiyor. Erkek egemen anlayışı değiştirme kararlılığımızı onların bu inatçı mücadelesine borçluyuz. Tüm dünyada ve Türkiye'de kadına yönelik şiddete kaşı savaşan kız kardeşlerimize Karaburun'dan selam gönderiyoruz.”