HABER/ Gökçe ADAR

Karaburun Ildır Körfezi'nin imar yetkisi, çıkarılan karar ile belediyeden alınıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verildi. Avukat Şehrazat Mercan, “İyiye kullanılmazsa Karaburun betona gömülür” dedi

15 Mart 2019 Resmi Gazetesi'nde yayınlanan 14 Mart 2019 tarihli 823 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı'na göre, İzmir Karaburun'daki Ildır Körfezi'nin imar yetkisi belediyeden alınıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na verildi. Kararda şu ifadeler yer aldı: “Karar Sayısı: 823, Bazı alanların Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak tespit ve ilan edilmesine ilişkin ekli kararın yürürlüğe konulmasına, 2872 sayılı Çevre Kanununun 9'uncu maddesi gereğince karar verilmiştir.”

Takipçisi olacağız

Verilen karara ilişkin konuşan Avukat Şehrazat Mercan, yetkinin iyi kullanılmadığı takdirde Karaburun'un betona gömüleceğini söyledi. Mercan, şu ifadeleri kullandı: “Alınan bu karar eğer yetkililer tarafından iyi kullanılırsa, bölge için iyi olabilir. Ancak, yetki aksi yönde kullanılır, otel inşaatları, çeşitli yapılaşmalar, binalar artarsa o zaman Karaburun betona gömülür. Biz bu durumun örneklerini daha önceden Muğla'da yaşamıştık. Şimdi Koruma Amaçlı İmar Planı'nın ilan edilmesini bekleyeceğiz ve hem baro temsilcileri hemde meslek odaları ile görüşüp bu durumun takipçisi olacağız.”

İnşaatlar sürecek

Verilen kararda 6 madde yer aldı. Bu maddelerin ilk üçü şöyle sıralandı: “Ekli harita ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alan Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak tespit ve ilan edilmiştir. Karaburun- Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesinde 19/10/1989 tarihli ve 383 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümleri uygulanır. Mevcut her ölçekteki plan, plan kararları ve projeler konusunda mezkür Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre yapılacak değerlendirme sonuçlanıncaya kadar herhangi bir uygulama yapılmaz. Karaburun, Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde ilgili mevzuat hükümlerine göre çevrenin araştırılması, korunması ve izlenmesi çerçevesinde alan kullanım ve yönetimine ilişkin belirenecek usul ve esaslar ile bunların yansıtıldığı planlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hazırlanır ve onaylanır. Söz konusu usul, esas ve planlar çerçevesinde bölgedeki faaliyetlerle ilgili tedbirlerin alınması, kontrolü ve izlenmesi yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na aittir.”

Öte yandan karardaki diğer maddelerde kararın yayım tarihinde yürürlüğe gireceği ve kararın yayım tarihi öncesinde onaylı planlarına mevzuata uygun olarak ruhsatı alınmış ve inşaatı su basman seviyesinde tamamlamış yapıların, inşaatına ruhsat ve eklerine göre devam edileceği yer aldı.