Moderatörlüğünü İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen’in yaptığı Karabağlar Belediyesi tarafından düzenlenen “Uğur Mumcu, Adalet ve Demokrasi” konulu söyleşiye konuşmacı olarak Gazeteci İsmail Saymaz ile Tarihçi, Yazar Sinan Meydan katıldı.

Karabağlar Belediyesi Ana Hizmet Binası Muzaffer İzgü Konferans Salonu’ndaki düzenlenen söyleşiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Yaşar Okuyan, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, sivil toplum kuruluş temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, meclis üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Uğur Mumcu’nun çok değerli bir yazar olduğunu, yaşadığı dönemde yazdığı hiçbir yazıyı kaçırmadığını hatırlatarak, “Yıllar da geçse Uğur Mumcu 80 milyonun kalbinde, yüreğinde yaşayacak. Unutturmaya kimsenin gücü yetmez” dedi. Gazeteci İsmail Saymaz Uğur Mumcu’nun devrimci ve demokrat kimliği ve yurtsever kişiliği ile hala aramızda olduğunu belirterek, “Maalesef Uğur Mumcu’nun değerini öldükten sonra anlayabildik. Uğur Mumcu, devrimci ve demokrat kimliği ve yurtsever kişiliğiyle hala aramızdadır” dedi.

Tarihçi yazar Sinan Meydan ise Mumcu’nun Atatürk’ü en iyi anlayan ve anlatan üç yazardan biri olduğunu belirterek, “24 Ocak tarihi aslında Türkiye’nin tam bağımsızlığına konulan bir bombaydı” diye konuştu. Soru ve cevap kısmının ardından Başkan Muhittin Selvitopu, Misket Dikmen, İsmail Saymaz ve Sinan Meydan’a teşekkür ederek çiçek takdim etti.

Müzik dinletili anma töreni

Mumcu, Bornova Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikle de anıldı. Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu kursiyerlerinin müzik dinletisiyle başlayan etkinlik kapsamında “Uğur Mumcu Günümüzü Aydınlatıyor” başlıklı bir panel düzenlendi.

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel yaptığı açılış konuşmasında Uğur Mumcu’yu anlamakla, Türkiye’ye sahip çıkmanın eşdeğer olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Dirik de Cumhuriyet Gazetesi’nin girişinin basın şehitleri müzesi gibi olduğunu belirterek, Uğur Mumcu ve onun gibilerin fikirlerinin bugünleri de aydınlatmaya devam etiğini söyledi.

O'nu asla unutmayız

Gaziemir Belediyesi de Mumcu'yu unutmadı. Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma etkinliğinde Toprak Sahne Tiyatrosu oyuncuları, Bugün ne yazsam isimli oyunlarını sergiledi. Geçmişten günümüze Türkiye’nin siyasi ve ekonomik yapısını eleştirel dille ele alan oyun, demokrasi şehitlerine de yer vererek seyirciye duygulu anlar yaşattı. Kimi zaman gözyaşlarını tutamayan seyirciler oyunu ayakta alkışladı. Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, “Bu ülkenin Atatürkçü, laik, demokrat insanları Uğur Mumcu’yu asla unutmayacak, unutturmayacaklar” diye konuştu.

Belgeselle anlatıldı

Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi’nde gerçekleşen Uğur Mumcu’yu Anma Gecesi’nde ise; ADD Foça Şubesi üyesi Alptekin Aydın ve Şair-Yazar Hüseyin Yurttaş, konuşma yaptı. Araştırmacı Yazar Ahmet Gürel’in hazırladığı Uğur Mumcu Belgeseli ve Şiir-Müzik Dinletisi sunuldu.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, emeği geçenlere ve ADD Foça Şubesi Başkanı Şeniz Ararat’a teşekkür etti.