İzmir'de Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edilen ve kentsel dönüşüm kapsamına alınan Karabağlar'daki 16 mahallenin 101,4 hektarlık kısmı için hazırlanan imar planlarının iptaline yönelik dava açıldı. İzmir 5'inci İdare Mahkemesi'nde görülen davada, bilirkişi raporu tamamlandı. Raporda, planların İzmir'in Karabağlar ilçesi Afete Maruz Bölgenin Revizyonuna Esas Jeolojik ve Jeoteknik Etüd raporuna aykırı olduğu belirtildi.

Bakanlar Kurulu'nca riskli alan ila edildikten sonra, kentsel dönüşüm kapsamına alınan Karabağlar'daki 16 mahallenin 540 hektarlık alanın 101,4 hektarlık kısmı için hazırlanan imar planlarının iptaline yönelik 4'üncü kez mahalle sakinlerince dava açıldı. İzmir 5'inci İdare Mahkemesi'nde görülen davada, bilirkişi raporu da tamamlandı. Bilirkişi heyeti, planlarda özel sağlık tesis alanına, kamu binalarından iki kat fazla yapılaşma izni verilmesinin eşitlik ilkesine aykırı olduğunun altını çizdi. Heyet, üst ölçekli planlarda yer almamasına rağmen belirlenen konut altı ticaret alanlarının Mekansal Planlar Yönetmeliğine aykırı olduğunu da belirtti. Ayrıca planlarda öngörülen ulaşım sisteminin uluslararası geometrik standartlara da uygun olmadığı kaydedildi. Kentsel Tasarım Projesinin hazırlanmamış olmamasının, dönüşüm stratejisindeki planlamanın hedeflerine aykırı olduğu da vurgulandı.

BAKANLIK AVUKATLARI BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ İSTEDİ


Planları hazırlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na karşı açılan davanın üçüncü duruşması, İzmir 5'inci İdare Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada, bakanlık avukatları, hazırlanan planların üst ölçekli planlara uygun hale getirildiğini belirterek, yeniden bilirkişi incelemesi istedi. Dördüncü kez askıya çıkan planların, vatandaşların itirazları doğrultusunda yapıldığını da ifafa edildi. Karabağlar Hak Arayanlar Derneği Başkanı Halil Ecevit ise, halkla istişare edilmeden bir dönüşüm başlatıldığını savundu. Bölgenin riskli alan ilan edilmesinin üstünden 8 yıl geçtiğini anımsatan Ecevit, "Halk mülkiyet hakkına sahip çıkınca boş alanda kentsel dönüşüme başladılar. Orada da 1 yerine 2 emsal verdiler, rant için. Bu süreçte yaptığımız itirazlara cevap vermediler. Bu dönüşüm yapmak değildir. Vatandaş olarak vergi veriyoruz ama hizmet alamıyoruz. Kaldırım bile yapılmıyor. Halka rağmen dönüşüm olamaz. Dönüşüm alanında dere yatağı ve heyelan bölgesi var. Bir tane ağacın bir bile bitmediği bir bölge yapılaşmaya açılıyor. Halkın istekleri, sosyal kültürel dokusu düşünülmeden karar veriliyor. Mahalledeki vatandaşların çoğu tekstilci pazarcı inşaatçı. Bu vatandaşlar günü birlik çalışanlardır ve o binalarda yaşayamaz" dedi.

'101 HEKTARDA 77 AİLE VAR'


Duruşmanın ardından açıklama yapan Uzundere Harmanyeri Kentsel Koruma Derneği Başkanı Süleyman Gür, şunları söyledi: "Yapılan planlarda değişiklik yok aksine daha da yoğunluk arttırılmış. Plan dönüşüm adına bir şey içermiyor, fazladan konut ve ticari alan getiriyor. Bilirkişi raporları lehimize geldi. Bakanlığın planlarda hile yaptığı açıktır. Kentsel tasarım projesi ortada olmadan otel ve AVM izni verildi. 101 hektarda 77 ailenin evi var. Mahkemenin kararı buradaki ailelerin de geleceğini belirleyecek." Mahkeme, planların iptaline yönelik açılan davada, gelecek günlerde kararını açıklayacak.