Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, koronavirüsü salgınında geçen 15 ayda Türkiye en uzun kapanma sürecini yaşıyor. 17 günlük “tam kapanma”nın bir haftası geride kalırken uzmanlar salgının kontrol altına alınması için günlük vaka sayısının 2 binin altına düşmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Salgın riskinin en aza indirilmesi için aşılamanın hızlanması ve test sayısının arttırılması gerektiği de uyarılar arasında. Uzmanlar ayrıca kontrollü bir açılmanın önemine işaret ediyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da son yaptığı açıklamada, hastalığın yayılımı ve kayıpların sayısında belirgin bir azalma olduğunu söyledi, “Uygulanan tedbir ve kısıtlamalar ile birlikte hastalığın genel seyri de dikkate alındığında son 15 günde vaka sayısında önemli derecede düşüş yaşadık. 10 gün gecikmeli olarak bu düşüş doğrudan hastaneye yatışlarda da hissedilmeye başlandı. Şu günlerde ise ağır hasta ve vefat sayılarında tedbirlerin etkisini göstereceğini öngörüyoruz. Mevcut gidişat ödediğimiz bedele ve gösterdiğimiz sabra değeceğini işaret ediyor” dedi.

Net değil ama konuşuluyor

Bakan Koca açıklamasında açılma takvimi ve yöntemi ile ilgili bir ayrıntı vermedi ama Ankara’da kapanmanın bir hafta daha uzatılabileceği konuşulmaya başlandı. İddiaya göre resmi tatil olan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın çarşamba gününe denk gelmesi nedeniyle tam kapanma bir hafta daha uzatılabilir. AK Partili bir yetkili bu iddia için, “Net değil ama konuşuluyor” dedi.

Hedef pandemi gündemini ortadan kaldırmak

Sağlık Bakanlığının başta günlük pozitif vaka sayısı olmak üzere salgın süreciyle ilgili verileri takip ettiğini hatırlatan yetkili, “Genel yaklaşım bayramdan sonra pandemi gündeminin kalkması. Ama bunun için hedeflenen sayılar var, onlara ulaşmak gerekiyor. Ayrıca aşının artmış ve yaygın şekilde uygulanabilir olması ve bazı tedbirlere devam edilmesi gerekiyor. Açılma-kapanma ekonomiyi, toplumu, bireyleri, herkesi yoruyor. Süre belki biraz daha uzatılıp kademeli-kontrollü bir açılmaya gitmek daha doğru olabilir” dedi.

Kapanmada uzatma turizm için de gerekli

Tekrar bir kapanma yaşamamak için kademeli ve kontrollü bir açılma sürecinin olması gerektiğine vurgu yapılırken alınan kararlarda turizmin de etkisine dikkat çekiliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un açıkladığı 30 milyon turist hedefine ulaşılabilmesi, ekonomi çarklarının dönmesi için de salgın riskinin en az seviyeye çekilmesi gerektiğine işaret ediliyor. Bu süreç için “Bir daha kapanmayı gerektirmeyecek bir noktaya gelmemiz, salgın bitmese de tamamen kontrol altına almamız gerek” deniliyor.