Ocak ayından sonra yağışların artacağını söyleyen Tek, "Nisan ve mayıs ayında beklenen yağışlar umut verici ancak tedbiri elden bırakmamalıyız" dedi.

Ülke genelinde sıcaklıklar bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Son 50 yılın en sıcak ekim ayını yaşayan Türkiye'de ekim ayı ortalama sıcaklık değeri 15.2’den 18.4 seviyesine yükseldi. 

Beklentinin oldukça altında kalan yağışlar nedeniyle barajlardaki su seviyesi gün geçtikçe düşüyor. İstanbul, yaklaşık yüzde 25 oranındaki baraj doluluğuyla 2011 yılından bu yana en kötü tabloyu yaşıyor. Ülkenin bütün barajları kuraklık sinyalleri verirken; Edirne Belediyesi, içme suyunu sağladıkları Kayalıköy Barajı'ndaki doluluk oranının yüzde 3'e kadar düşmesiyle il genelinde 36 saatlik su kesintisine gidildiğini açıkladı.

Kocaeli'nde bulunan Yuvacık Barajı'nda da doluluk oranı yüzde 19’a kadar düşerek son 5 yılın en düşük seviyesine ulaştı.

İzmir'de de durum farksız olunca İZSU Genel Müdürü Aysel Özkan, kurum olarak gerekli tedbirler alınsa da yazın kurak geçeceğini öngördüklerini belirten açıklama yaptı.

Peki son 10 yılın en kötü kasım ayı baraj doluluk oranını gören Türkiye'yi kuraklık tehlikesi mi bekliyor? Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, konuya ilişkin ntv.com.tr'ye açıklamalarda bulundu.

Kuraklık etkisinin deprem etkisinden oldukça fazla olduğunun altını çizen Adil Tek, dünyadaki doğal afetlerin etkileri sıralandığında depremin dördüncü sırada yer aldığını; ilk üçte de kuraklık, sel gibi meteorolojik kaynaklı doğal afetlerin olduğunu söyledi.

Tek, ‘’Toplumsal olarak bizim bir sağırlığımız var. Biz bir olayı yaşamadan ne yazık ki ona inanmıyoruz. İlla göreceğiz ya da yaşayacağız o zaman inanıyoruz. Ciddi anlamda bir su kesintisi ile karşı karşıya kalırsak galiba o zaman anlayacağız’’ ifadelerini kullandı.

"Ekim ayında 22-23 kilogram yağış aldık"

Haziran ayındaki yağışların ortalamaların üzerinde olduğunu ancak temmuz ayında bu yağış oranının yarı yarıya indiğini belirten Adil Tek, ‘’Düşüş ağustos ayında da yaşandı hatta eylül ayında ortalamanın 3’te 1’i oranında yağış aldık. Eylül ayında İstanbul'a ortalama 66 kg yağış düşer. Ancak bu yılki eylül ayına baktığımızda ülke olarak 22-23 kilogram yağış almışız. Aynı durum ekimde de devam etmiş’’ dedi.

Öte yandan ülkenin batı kesimleri kasım ayının başında su kaynaklarını besleyici yağışlar aldı. Ancak yine kasım ayının son günlerine doğru yağışlar azaldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan '2020 Yılı Ekim Ayı Alansal Yağış Raporu'na göre; yağışlarda normale göre yüzde 58, geçen yıl ekim yağışlarına göre yüzde 21 azalma meydana geldi.

''Nisan ve Mayıs ayında beklenen yağışlar umut verici''

Tek, kasım ayında da ortalamanın altında bir yağış miktarı beklediklerini söyleyerek, ‘’Aralık ve ocak ayında da mevsim normallerinin altında yağış almayı bekliyoruz. Şubat ve martta yağış miktarı biraz artacak gibi görünüyor. Nisan ve mayıs ayında beklenen yağışlar umut verici’’ bilgisini verdi.

"Senaryo felaketi çağırmıyor ama..."

Tahminler ışığında senaryonun felaketi çağırmadığını ancak tedbiri de elden bırakılmaması gerektiğini de söyleyen Tek, sözlerine şu şekilde son verdi:

‘’Yaza girerken baraj doluluk oranının yüzde 30-35 bandında olması İstanbul’u büyük bir sıkıntıya sokar. Nisanda beklenen yağışlar belki bir nebze olsun rahatlatır durumu ancak bu seviyelere inme riskimiz bulunuyor’’