Haber/ Didar DEMİRCİ
Kamu Emekçileri Konfederasyonu (KESK), kamu emekçilerini ve kamu emeklilerini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi (TİS) sonrası 4-8 Ekim tarihleri süresince devam edecek ‘il gezileri ve örgütleme programı’ düzenledi. Program kapsamında ilk olarak İzmir’i ziyaret eden KESK heyeti, Büro Emekçileri Sendikası İzmir Şube’de basın toplantısı düzenledi. Kamu emekçilerinin son toplu sözleşmeden hak ettiklerinin ve talep ettiklerinin karşılığını alamadıklarını dile getiren KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, kamu emekçilerini KESK çatısı altında örgütlenmeye davet etti.

HAKLARIMIZ SİYASİ MALZEME OLMASIN

Kamu emekçilerinin ve emeklilerinin son yapılan toplu sözleşmeden talep ettiklerini alamadıklarını hatırlatan Yeşil, yapılan yüzde 5 ve yüzde 7’lik zamlarla kamu emekçisini açlığa ve yoksulluğa mahkum edildiğini söyledi. Toplu sözleşme imzalanmadan önce kamu emekçilerinin taleplerini hatırlatan Yeşil, bu taleplerin TİS sürecinde karşılanmadığına dikkat çekti. Yeşil, “3600 ek gösterge 2018 yılından bu yana siyasilerin elinde seçim malzemesi olarak kullanılmakta. Kamu emekçilerinin insanca yaşam koşulları düzeltilmek yerine, tamamen açlığa ve yoksulluğa sürüklenmektedir” diye konuştu. Kamuda yaklaşık 500 bine yakın sözleşmeli çalışan olduğunu dile getiren Yeşil, bu çalışanların 5 yıldır kadro beklediğini vurgulayarak, güvencesiz istihdam modellerinin kaldırılması taleplerini hatırlattı. Pandemiyle birlikte artan ekonomik krizin faturasının kamu emekçilerine kesildiğini de dile getiren Yeşil, “Bir cebimize giren diğerinden çıkıyor. Zaten gelir vergisindeki adaletsizliği hep birlikte yaşıyoruz. Dolayısıyla kamu emekçilerine yapılan son zam bir zam olarak yansımadı. Ekonomide büyüme artıkça biz kamu emekçilerinin geliri azalmakta… Krizin faturasını krizi çıkartanlar ödesin. Kamu emekçilerinin ekmeğinden, alın terinden çalınarak krize çözüm önerileri sunulmasın” sözlerini kaydetti.

Son olarak il gezilerinde ve işyeri görüşmelerinde örgütlenme süreçlerini sürdüreceklerine değinen Yeşil, “Toplu sözleşmeyle birlikte artan sorunlarımıza ve artan taleplerimize TBMM’de yapılacak olan bütçe görüşmelerinde çözüm bekliyoruz” dedi.