HABER/ Gökçe ADAR

İzmir'de yaşayan 43 yaşındaki Nurten Düz, 21 yaşında evlenerek Kütahya'nın Hisarcık Dere Köyü'nden Bodrum'a yerleşti. Eşi ile yaşadığı problemler yüzünden maddi sıkıntılar yaşadı. Evlendikten bir yıl sonra, tanıdıklarının evine temizliğe gitmeye başlayan Düz, kendi ayakları üzerinde durmak için çabaladığını söyledi. Hayatının zorlu geçtiğini söyleyen Düz, şu ifadeleri kullandı: “Eşim evlendiğimizde de sorumsuzdu ancak bir zaman sonra daha da sorumsuzlaşmaya başladı. Bana para bırakmıyordu. Çok zorlanmaya başlamıştım. Ekmek alacak param dahi yoktu. Bir şeyler yapmam gerektiğini düşündüm. Ancak bir mesleğim yoktu. Bir arkadaşımın aracılığıyla evlere temizliğe gitmeye başladım. İlk başta yapmak istemiyordum ama mecburdum. 2016 yılında eşimden ayrıldım ve ayrıldıktan sonra tamamen yalnız kaldım. Evin tüm yükü benim üzerimdeydi.”

'Yılmadan mücadele ettim'

Hayatı boyunca hiçbir kimseden maddi destek almadığını söyleyen Düz, zaman zaman pes etmeyi düşünse de yılmadığını söyledi. Düz, “Hiç isyan etmedim. Elbette pes etmek istediğim zamanlar oldu ama verdiğim emekleri düşündüğüm zaman yapamadım. Pes edemedim. Bıkmadım, yorulmadım. Direndim ve mücadele ettim. Tırnaklarım ile kazıyarak bir yerlere geldim. Kararlıyım yılmayacağım” dedi. İşini önemsediğini ve her zaman bakımlı gittiğini ifade eden Nurten Düz, “Temizliğe giderken, fönümü çekip, makyajımı yapıp, kıyafetime özen göstererek gidiyorum. Kendimi böyle motive ediyorum. Eve kapanıp da başka birilerinin eline bakmak istemiyorum” dedi.

Köydeki kadınlara iş

En büyük hayalinin köyde yaşayan maddi durumu yetersiz olan kadınlara iş imkanı sağlamak olduğunu ifade eden Düz, şöyle konuştu: “Okumamış ve çalışma imkanı olmayan kadınlar eşlerinin kendilerine verecek paralarına muhtaç oluyorlar. Bu yüzden bir çok kadın, çalışabileceği bir yer olmadığı için mutsuz evlilikler sürdürmek zorunda kalıyor. Özellikle köydeki kadınlar, şehirdeki kadınlardan daha zor bir hayat geçiriyor. Evlenmeden önce köyde yaşadığım için bir kadın için köydeki yaşantıyı çok iyi biliyorum. Bu yüzden en büyük hayalim, hem tekstil hem de temizlik işimi büyüterek, köyde yaşayan ve maddi durumu yetersiz olan kadınlara iş imkanı sağlamak. Güçlü bir kadın olarak, bu gücümü ihtiyacı olan kadınlar ile paylaşmak. Ben kadınlar için mücadele ediyorum.”