Türkiye’den 37 Azerbaycan’dan bir  proje paydaşının yazdığı Kadın temalı 38 şiir ile  resimleri içeren kitap 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde yetiştirildi. Avrupa Komisyonu girişimi çerçevesinde hazırlanan Türkiyeden 26, Azerbaycan’dan bir okulun 300’e yakın öğrencisi yer aldı. Geleceğin büyüklerinin; kadın sorunlarını dile getiren, kadın haklarını savunan, kadına şiddeti önlemeyi, kadının önemini ve değerini anlatarak “Kadının Sesi” olmayı amaçlayan bireyler olması  yolunda proje çeşitli etkinliklerle iki yıldır sürdürülüyor. Projenin hedeflerinden biri olan ve 6’sı proje paydaşı öğretmen, 32’si öğrenciler tarafından yazılan toplam 38 şiir ve kadın temalı resimlerden oluşan “Harften Öte Kadın” şiir kitabı da 8 Mart Dünya kadınlar Günü öncesi yayınlandı.  

ANAMIN SÖZLERİ MELHEMDİR MENE

“ Bir Dizede Sen, Kadın Desen” sloganıyla duyurusu yapılan proje için yazdığı şiiri kitapta yer alan Foça Yenibağarası Şehit Yarbay Mesut Kuru Ortaokulu (6 A Sınıfı) öğrencisi Mina Ertokuş “Kadın”  adlı 4 kıtalık şiirini “Kadın Dediğin - Bahçede Açan Çiçek – Kalplerdeki Melek -  Onların Gülüşü Dünyada Tek” sözleriyle bitiriyor.  Sınıf arkadaşı Rahman Erden’de Kadına Şiddete Hayır temasıyla çizdiği resimle kitapta yer alıyor. Azerbaycan Yakublu Ortaokulu öğrencisi Röya Tağızade’nin “Anamın Sözleri Melhemdir Mene- Qelbimde Yolumda Işıgdır Mene- Anamın Varlığı Dünyadır Mene- Vurun Üreyime Sunan Qelbime” dizeleriyle başlayan “Menim Anam” şiiri de kadın ve anne vurgusuyla dikkat çekiyor.         

Projenin her aşamasında büyük bir özveri ve heyacanla çalıştıklarını, bağımsız çalışma, özgüven kazanma gibi becerileriler elde ettiklerini, üretmenin ne kadar önemli olduğunun farkına vardıklarını belirten öğrenciler “Harften Öte Kadın “ Etwinning Projesinin kurucuları Denizli Raşit özkardeşler Ortaokulu Fen Bilimleri Öğretmeni Derya Yılman’ , Diyarbakır Bağlar Yiğityolu Doktor İlhan Koçtur Ortaokulu Fen Bilimleri öğretmeni Tuba Güler ve koordinatör  Şehit Yarbay Mesut Kuru Ortaokulu Müdürü Hacer Uluçay’a teşekkür ettiler. Kitaplarını Dünya Kadınlar Günü’nde başta anneleri olmak üzere kadınlara armağan edeceklerini, yaşamları boyunca kadına verilen değere dikkat çekmeye, kadına şiddete hayır demeye ve farkındalıklar oluşturmaya devam edeceklerini söylediler.