Haber / Sinan KESKİN

Geçtiğimiz hafta gazetemizin gündeme taşıdığı Kadifekale'nin İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü envanterine geçmesi ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden açıklama geldi. Yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi; İzmir Büyükşehir Belediyesi Yusuf Baba Türbesi’ndeki restorasyon çalışmalarını tamamlamak üzere iken, Vakıflar Bölge Müdürlüğü İzmir Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde olan Pagos Üretici Pazarı’nı da kapsayan 109 bin 860 metrekarelik alan içindeki 900 metrekarelik bölümde Yusuf Baba Türbesi bulunduğunu, bu türbenin restorasyonunun yapılacağını bu nedenle haritada bölünerek bu alanın kendilerine verilmesini istemiştir. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün ifraz talebine yönelik belediyemiz ilgili birimleri ifraz çalışmalarını yürütmüş, Vakıflar Bölge Müdürlüğü personeli ile şifai görüşmeler neticesi mutabakat sağlanmış ancak yapılan ifrazda 3194 Sayılı İmar Yasası’nın ilgili mevzuatı gereği teknik olarak ifrazın gerçekleşemeyeceği, Kadastro Müdürlüğü’nden şifai olarak öğrenilmiştir. Bu esnada Vakıflar Genel Müdürlüğü Osmanlı kayıtlarını inceleyerek taşınmaz üzerinde Mazbut Yusuf Baba Vakfı’nın şerhinin bulunduğunu belirlemiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü, 5737 Sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 30. maddesi, “Vakıf yoluyla meydana gelip her ne suretle olursa olsun hazine, belediye, özel idarelerin veya köy tüzel kişiliğinin mülkiyetine geçmiş vakıf kültür varlıkları mazbut vakfına devrolunur” hükmüne dayanarak 30 Ocak 2019 alanının tamamının tescilini almıştır.

Tescil istendi

Tescilin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tescilin yasaya aykırı olduğu gibi kamu hizmetlerinin aksamasına da neden olacağından hareketle 19 Nisan 2019 tarihinde Yusuf Baba Vakfı’na izafeten Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne dava açarak mescit kısmının ifraz edilerek tapuda geri kalan kısmın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tescili istendi. Dava dilekçesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne kayıtlı taşınmazın Vakıflar Yasası’nın 30.maddesinin maksadını aşan bir biçimde uygulanarak, alanda kültür varlığı taşımayan boş arsalar ile yeşil alan, su depoları, kafeterya ve tuvalet gibi hizmet alanlarının bulunduğu geniş bir taşınmazın tapuda yapılan bir işlem ile mülkiyetinin değiştirilmesi, müvekkilin mülkiyet hakkını gözardı eden nitelikte olduğu belirtilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Restorasyon durdu

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, Vakıflar Bölge Müdürlüğü alanın tescilini almadan önce Bizans sarnıcı ile Yusuf Baba Türbesi’nin restorasyonu başlamış, türbenin restorasyon işlemlerini büyük oranda tamamlamıştı. Ancak şu an tüm restorasyon çalışmaları durdu.

Pagos Üretici Pazarı devam edecek

Alan Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün mülkiyetinde olduğu için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü arasında kira sözleşmesi imzalandığı ve pazarın yaşanan süreçten etkilenmeyeceği de yapılan açıklamada yer aldı.